Spansk venstrefløj fejrer Grækenlands nej

Venstrefløjsbevægelsen Podemos i Spanien hylder grækerne og resultatet af den græske folkeafstemning søndag, som er endt med et dundrende nej til de europæiske kreditorers krav om fortsatte reformer i Grækenland.

- I dag vandt demokratiet i Grækenland, skriver Podemos-leder Pablo Iglesias på Twitter.

Iglesias er en nær allieret af den græske premierminister, Alexis Tsipras, og hans venstrefløjsparti, Syriza.

- Der er glæde i luften ved Syrizas hovedkvarter, tilføjer et andet fremtrædende medlem af Podemos, Rafael Mayoral, der er i den græske hovedstad for at følge afstemningen.

I den spanske regering er der derimod dybe panderynker over udfaldet af den græske afstemning.

Den konservative premierminister, Mariano Rajoy, som havde opfordret grækerne til at acceptere kravet fra kreditorerne - EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) - har indkaldt regeringens økonomiudvalg til hastemøde mandag.

Den konservative regering har fulgt nervøst med i udviklingen i Grækenland.

Der er under et halvt år til, Spanien holder parlamentsvalg, og Rajoy er bange for, at spanierne - i lighed med grækerne - vil stemme på et parti på den yderste venstrefløj.

Podemos og dets allierede fik stor opbakning ved regionalvalget tidligere på året og sidder nu på borgmesterposten i hovedstaden Madrid og i landets næststørste by, Barcelona.

Med knap 24 procents arbejdsløshed har Spanien eurozonens næsthøjeste ledighed, kun overgået af Grækenland med knap 26 procent.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip