Spar på saltet: For meget salt slår 1000 danskere ihjel årligt

Skrevet af Sol Stoffregen

|

09/10/2013

Dagens topnyheder

Vi er flittige til at drysse salt på maden. Samtidig er vi også glade for at spise færdigretter, der er proppet med salt. Det er en rigtig dårlig kombination, der årligt koster omkring 1000 danske menneskeliv. 

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Ifølge Forbrugerrådet skal et voksent menneske kun have få gram salt om dagen. Det anbefalede daglige saltindtag er seks gram for kvinder og syv gram for mænd.

- Danskerne spiser alt for meget salt. Mænd spiser 9-11 gram dagligt, og kvinder spiser 7-8 gram, siger fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, Camilla Udsen til Dagens.dk og påpeger, at de værste saltbomber er brød, pålæg og færdigretter. 

Det store overforbrug af salt i mad og fødevare har alvorlige konsekvenser for vores kroppe, som ikke kan bearbejde saltet. Saltet påvirker især væskebalancen og elektrolytbalancen.

- Saltet har en meget nagativ indvirken på vores sundhed. Blodtrykket bliver forhøjet, og der er fare for hjertekarsygdomme og blodpropper og i nogle tilfælde kræft. Vi regner med, at omkring 1000 danskere dør om året som følge af for meget salt, siger Camilla Udsen til Dagens.dk.   

LÆS OGSÅ: Nye kostråd: Danskerne skal spise mere fuldkorn og mindre kød 

Men ved at følge Forbrugerrådets anbefalinger er der håb forude, ifølge Camilla Udsen, som fortæller:

- De ca. 1000 dødsfald kan undgås, hvis man spiser tre gram salt mindre dagligt. Yderligere ville 400.000 færre døje med forhøjet blodtryk.  

På forbrugermagasinet Tænks hjemmeside kan du blive klogere på dit eget saltforbrug ved at prøve "saltberegneren", som fortæller, hvor meget salt, der er skjult i din mad.