SPD stemmer om at lukke Die Linke ind i varmen

De tyske socialdemokrater i SPD er torsdag samlet til kongres i Leipzig, hvor de blandt andet skal stemme om, hvorvidt partiet i fremtiden skal kunne indgå i koalition med Die Linke, der ligger på den yderste venstrefløj.

En alliance mellem de to partier har længe været udelukket, da Die Linke med rødder i det østtyske socialistparti anses at være for yderliggående.

Samtidig anser mange socialdemokrater det for udelukket at samarbejde med Die Linke, så længe den tidligere SPD-formand Oskar Lafontaine, der også har været formand for Die Linke, spiller en rolle i venstrepartiet.

Det har imidlertid ikke noget med berøringsangst at gøre, at SPD er skeptisk over et samarbejde, understreger partiformand Sigmar Gabriel i sin tale på kongressen. Der er snarere tale om mytedannelse fra Die Linkes side, mener han.

- De vil aflede opmærksomheden fra det faktum, at de af og til har så tossede idéer, at ingen socialdemokrat i ædru tilstand kunne finde på at indlede et samarbejde med dem, siger formanden.

Ikke desto mindre vil partiledelsen bløde op på sit hidtidige nej til at lukke Die Linke ind i varmen på landsplan.

Selv om SPD sammen med De Grønne og Die Linke faktisk har et snævert flertal i den nyvalgte forbundsdag, har socialdemokraternes kategoriske nej til venstrepartiet betydet, at de nu kun kan få indflydelse ved at gå med i en stor koalition med CDU/CSU.

På kongressen ventes socialdemokraterne at genvælge Sigmar Gabriel som formand, og antallet af stemmer vil give et fingerpeg om, hvor mange der bakker op om den planlagte store koalition, som SPD indledte regeringsforhandlinger med i oktober.

Gabriel forsøger torsdag i sin tale at overbevise skeptikerne i partiet om det fornuftige i at gå sammen med de borgerlige.

Mange socialdemokrater husker, hvordan forbundskansler og CDU-formand Angela Merkel høstede alle frugterne, mens SPD fik vælgersmæk, da de senest sad i regering sammen fra 2005 til 2009.

Men partiet får næppe alle krav igennem ved forhandlingsbordet nu.

- De, som forventer SPD's valgprogram 100 procent gennemført, forventer for meget, siger Sigmar Gabriel.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip