Specialist: Mange misbrug grundlægges i de unge år

Det er vigtigt, at nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser et mærkbart fald i unges forbrug af tobak, alkohol og hårde stoffer.

Det mener misbrugskonsulent Henrik Rindom, der peger på, at kimen til mange misbrug bliver lagt i teenageårene.

- Hjernen er maksimalt gearet til udvikling, når du er ung, og vi ved i dag, at den under dannelsen af de såkaldte neurale netværk er særligt udsat i forhold til at udvikle afhængighed af forskellige stoffer i teenageårene, siger Henrik Rindom.

Han peger desuden på, at ud over, at risikoen for fysisk afhængighed stiger, jo yngre man debuterer, så er der også en mere kulturel risiko forbundet med et tidligt forbrug af især de hårdere stoffer.

- Unge, der har prøvet forskellige stoffer tidligt i livet, har risiko for at genoptage et forbrug senere hen i livet, fordi de kender stofferne, siger han.

- Det er eksempelvis sjældent, at vi ser folk i 30-års-alderen begynde at bruge kokain, og dem der gør det, er så typisk nogle, der har prøvet stofferne i deres unge år, og som begynder at bruge dem igen for at booste deres præstationer, siger Henrik Rindom.

Blandt de 15-årige, der har medvirket i SFI's undersøgelse, er det i dag kun 1 procent, der svarer, at de har prøvet hårde stoffer inden for det seneste år.

For fem år siden var det 3 procent, og et lignende fald kan ses for rygning, hvor det i dag er 4 procent af de 15-årige, der ryger mindst en gang om ugen mod 12 procent i 2009.

Det eneste område, hvor der ikke er sket et fald er de 15-åriges forbrug af hash, hvor 10 procent svarer, at de har røget det forbudte stof inden for det seneste år.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip