Spillerforeningen: Læger må sige fra ved hjernerystelse

Det må aldrig blev spillernes eget ansvar at sige stop, hvis de er ramt af en hjernerystelse. Ofte er de ikke i stand til at tage den rigtige beslutning.

Sådan lyder det fra Spillerforeningens direktør, Mads Øland, der opfordrer til dialog med klubberne for at sætte fokus på problemet med hjernerystelser i topsport.

- Hverken vi eller klubberne har været opmærksomme nok på dette problem. Vi har desværre set flere tilfælde, hvor en hjernerystelse har fået fatale konsekvenser.

- Det handler ikke kun om, at spillere har måttet indstille deres aktive karrierer, men også at deres hverdag bliver vendt på hovedet, siger Mads Øland i en pressemeddelelse.

Spillerforeningen har i samarbejde med Håndbold Spiller Foreningen, Danske Elitesportsudøveres Forening og Center for Hjerneskade lanceret en oplysningskampagne, der skal sætte fokus på alvoren af hjernerystelser.

Så sent som i tirsdagens landskamp mellem Danmark og Portugal blev Nicolai Boilesen båret fra banen efter helt uforberedt at være blevet ramt af en bold i hovedet.

Danskeren blev med det samme skiftet ud, men blandt andet ved sommerens VM så man eksempler på spillere, der insisterede på at fortsætte trods hårde slag til hovedet.

I den slags situationer skal lægen træffe en afgørelse, siger Øland.

- Det må aldrig blive spillernes ansvar at sige fra, for de er ikke i en position, hvor de kan træffe den beslutning. Spillerne er ikke i stand til at diagnosticere en sådan skade. De er under et stort pres, adrenalinen pumper, og kroppen er fyldt med endorfiner.

- Det gør, at de ikke nødvendigvis mærker symptomerne, siger Mads Øland, der understreger, at beslutningen skal træffes uden for kridtstregerne.

- Det er ikke spillerne, der skal håndtere skaden. Det er selvfølgelig deres arbejdsgivere, siger han.

- Vi har at gøre med en skade, som potentielt påvirker udøveren resten af livet. Vi kan ikke undgå hjernerystelser, da der er tale om kontaktsport, men vi skal naturligvis søge at begrænse dens skadesvirkning, lyder det fra Mads Øland.

/ritzau/

 

Dagens Gossip