Spis ude: Det danske guld på Klassisk Fisk i Aarhus

Skrevet af Byens Spiseguide

|

26/11/2013

Dagens topnyheder

Alle har kæledækker, nogle vil bare ikke indrømme det. Det er ikke bare i skolen, de findes. De er der overalt. Hvordan de opstår er svært at spå om. En ting er sikkert, og det er, at Klassisk Fisk i Nørregade er en af vores kæledækker. I daglig tale går restauranten under navnet ”Fisken”.

Det er svært at forestille sig sure og brokkende gæster hos den hyggelige franske fiskebistro på kanten af Latinerkvarteret. Det meste af det, der gør livet dejligt, er her i rigelige mængder. Så ved I det. Klassisk Fisk er en af Byens Spiseguides foretrukne restauranter i Aarhus, og den har endnu ikke skuffet os.

Det danske guld

Nogle af verdens bedste fisk har vi kun et muslingekast herfra. Egentlig er det tankevækkende, at danskerne har så uendelig lidt fokus på det fantastisk guld, vi har i havene omkring os. Især når vi ser på den gennemsnitlige tallerken på de danske frokost- og middagsborde. Synd og skam. Som inkarneret fiskeelsker er Klassisk Fisk et sandt mekka. Dejligt at en restaurant tør satse udelukkende på fisk og skaldyr. Det mangler her i landet, så når der endelig er en rigtig fiskerestaurant, som gør det godt, ja så fortjener de ros. Bare det, at der altid er østers på menukortet, fortæller, at vi har at gøre med et spisested, som har en vis klasse.

Fredagsfrokost med det hele

Fredagsfrokost med anmelderkollegaen, Rasmus Palsgård, er altid en fornøjelse.

Han drømte om at spise på Klassisk Fisk, hvilket man ikke kan fortænke ham i. En drøm af de bedre. Underligt, at manden, der har spist på en stor del at Danmarks, og Europas bedste restauranter, ikke har spist på Klassisk Fisk. Tydeligvis en fejl fra hans side. Dog er det da altid noget, at den unge journalist og madanmelder lytter til gode råd om spisesteder i provinsen.

Frisk brød og en uforskammet god hjemmerørt aioli kom på bordet med det samme. Vi kastede os ud i tre retter til hver. Det var nok lige i overkanten, men det var jo fredag (dårlig undskyldning).

Signaturretten

Hvis man kan tale om en signaturret på Klassisk Fisk, så må det være den hele  taskekrabbe rørt med cognac, urter og cremefraiche. Bare anretningen af krabben skaber store forventninger. Den kommer på et typisk fransk fad med is i bunden.

Den rørte krabbe ligger i skallen. Smukt. Klørene har smukt plads ved siden af, sammen med en halv citron og tynde ristede stykker brød.

Cognacsmagen er ikke gennemtrængende, men man fornemmer den svagt. Krabbekødet var der forholdsvis meget af. Den var rørt med tilpas lidt cremefraiche, hvilket gør, at krabbesmagen ikke drukner. Ros for det.

De friske urter var prikken over i’et.  Prisen var i orden. 150 kroner for et pragteksemplar.  Portionen var god stor. Der er value for hver en krone. Flot og gennemført er ordene. Lad os håbe, at taskekrabben vil få en livsvarig plads på menukortet.

Kongen kom på bordet

Kongekrabbe plancha (grillet), med agurk og macadamia. Bare det, at der dagligt er kongekrabbe på menukortet, giver Klassisk Fisk et ekstra plus i karakterbogen. Os bekendt er der ikke andre steder i Aarhus, hvor denne kongespise er fast på kortet. Prisen er 150 kroner.

Men for frisk kongekrabbe i den størrelse vi spiste på Klassisk Fisk, er det på ingen måde dyrt. Stykkerne var flot grillet og havde den perfekte søde krabbesmag. Vi spiste den med tynde skriver agurk, brød og aioli til. Det er enkelt. Luksus som alle kan betale.

En ægte klassiker

Moules farci er en fransk klassisk ret. Muslingerne er ikke at forveksle med de dampede muslinger, man typisk får. Moules farci er lavet i ovnen og gratineret med hvidløg, persille, brødkrummer, smør og hvidvin.

Et godt og velsmagende alternativ til de typiske dampede muslinger. Velsmag for kun 95 kroner.

Så blev det laksen

Halehængt koldrøget laks med flødestuvet spinat. Denne portion kan fås for 110 kroner. Det er en enkel ret. Kokken kom med et bræt, hvor han skar skiver af laksen til os. Fint stunt.

Det gør, at dialogen omkring laksen, rygningen af fisken og spinaten bliver mere vedkommende. Så ros for det. Laksen var mør,

Klassisk dessert

Gode, rigelige portioner, men man kan godt spise dessert. En afslutning med Lemon Meringue pie kan få et smil frem på læben hos de fleste. Smuk lemontærte med letbrændt marengs på toppen.

Dessert med syre er klasse. Denne Lemon Meringue var i perfekt balance – intet mindre. 90 kroner var prisen for en dessert i størrelse XL.

Kan man blive træt af Meursault?

Vin til mad. Fisk og vin er, og bliver, et perfekt makkerpar. Sådan er det for os. Så derfor var det slet ikke til diskussion, om vi skulle have vin, for det skulle vi.

Dagens vin til fiskeretterne var fra Bourgogne. En Meursault, Casse Tetes årgang 2011. Smuk aroma af hasselnødder, honning og vanilje, men også med en dejlig friskhed og mineralitet. Vinens fedme er perfekt til skaldyr. Meursault-vinene er intet mindre end fascinerende.

Prisen var 550 kroner. Det er også en sjat, men ikke når man ser, hvad lignende vine koster hos vinhandleren, så er det faktisk en lav pris for en så sikker vinoplevelse. Det er klart en af vores favoritter på vinkortet.

Sådan skal det gøres!

Den dag vi var forbi, var det køkkenchefen, Johanne Ægidiussen, selv, der både lavede maden og var vores tjener. Førstnævnte vidste vi, at hun mestrede til perfektion, men i rollen som tjener, var nyt for os. Men også her fik vi en betjening, som en del uddannede tjenere kan lære noget af. Den rolige og smilende pige fra Læsø var opmærksom på alt, både hvad der foregik i det åbne køkken, og hvornår vi manglede vin i vores glas.

Så selvom restaurantchefen, Sascha Steenfath, ikke selv var tilstede, fik vi en helt uovertruffen service den dag. Det skal dog retfærdigvis tilføjes, at det gør vi hver gang, vi spiser på Klassisk Fisk. Det er et af de spisesteder, hvor tingene altid er i orden.

Ikke så dyrt som det ser ud til

Et besøg på Klassisk Fisk behøver slet ikke koste så meget. To retter vil være fint for mange – og så står taxametret på cirka 250 kroner per person.

Det er på ingen måde dyrt for mad på det niveau og med den portionsstørrelse, vi oplevede på Klassisk Fisk. Drikkevarerne kan gøres for relative få penge, men du kan også bruge mange penge på at slukke tørsten. Alt er relativt.

Ikke kun fisk

Selv om fisk og skaldyr er hovedattraktionen hos Klassisk Fisk, så er det værd at nævne, at der også er kød på menukortet. Både til forret og hovedret.

Atmosfæren i Aarhus’ fiskebistro er bølgende, varm, nærværende og fornøjelig som på en ægte parisisk bistro. Sådan! Klassisk Fisk er alle pengene værd. De holder åbent hver dag – og hele året. Tak for det. De gør det godt, og fortjener en af de varmeste anbefalinger fra os. 

Svært at få armene ned

Hvis man kan tale om vanedannende frokost, så må det være på ”Fisken” den er. Ja, sådan vil jeg udtrykke den frokost, jeg spiste på ”Fisken” den fredag eftermiddag. Velsmag i al sin enkelthed.

Vi blev godt mætte. Vinen, stemningen og oplevelsen gjorde os høje. Efter en tre timers pause var vi klar til næste anmeldelse. Det var en middag på Miró. To af de aarhusianske stjerner på en dag. Det kræver sin mand. Flere af sådanne fredage.

Klassisk Fisk – Vin & Østersbar

Nørregade 38

8000 Aarhus C

Telefon: +45 28 71 99 95

Link til hjemmeside