Splittelse blandt demonstranter i Hongkong

admin

|

02/12/2014

Dagens topnyheder

De tre stiftere af den bevægelse for civil ulydighed, der leder protesterne mod undertrykkelsen af demokrati i Hongkong, har opfordret demonstranterne til at trække sig væk fra den centrale del af byen, fordi de frygter blodsudgydelser.

Opfordringen fra de tre ledere kommer, umiddelbart efter at andre studenteraktivister har opfordret til en omgruppering eller ny mobilisering.

Blandt demonstranterne på gaden hersker der splittelse, selv om alle bakker op bag kravene om fuldt demokrati i den kinesiske styrede tidligere britiske kronkoloni.

Demonstranterne tvang mandag regeringen til at lukke dele af dens centrale hovedkvarter, hvorefter der kom flere advarsler om, at politiets tålmodighed med demonstranterne er ved at være brugt op.

- Tag ikke fejl af tålmodighed og svaghed, sagde Hongkongs leder, Leung Chun-ying.

Occupy-leder Benny Tai, der er professor i jura på Hongkongs universitet, opfordrer indtrængende demonstranterne til at stoppe deres aktioner.

De tre ledere planlægger at overgive sig til myndighederne onsdag efter at have været med til at besætte centrale gader i Hongkong i to måneder. De siger, at politiet er ude af kontrol.

- Det virker som om, politifolkene er ude af kontrol, siger Tai, som frygter, at folk vil blive dræbt eller såret.

Men en anden studenterleder, Joshua Wong, har bebudet en sultestrejke for at få fremtvunget valgreformer, og han opfordrer demonstranterne til at forberede nye aktioner.

Meningsmålinger tyder på faldende opbakning i befolkningen til demonstranterne.

Demonstranterne kræver frie valg for Hongkongs næste leder i 2017. De ønsker ikke et valg mellem allerede godkendte kandidater, som falder i det kinesiske kommunistpartis smag.

/ritzau/Reuters