Splittet Bosnien vælger nyt parlament

Et splittet Bosnien valgte søndag et nyt parlament på et tidspunkt, hvor splittelsen tager til mellem de etniske grupper, og hvor landets økonomiske problemer besværliggør en tilnærmelse til EU.

Næsten 20 år efter den ødelæggende krig mellem kroater, muslimer og serbere er Bosnien-Hercegovina et af Europas fattigste og mest splittede nationer.

Krigen i Bosnien i årene 1992-1995, der kostede 100.000 menneskeliv, splittede den tidligere jugoslaviske republik op i to halvt autonome enheder - det serbiske Republika Srpska og Den Muslimsk-Kroatiske Føderation. De er kun knyttet sammen af svage centrale institutioner.

Over 3,3 millioner mennesker var berettiget til at stemme på tre medlemmer - en kroat, en muslim og en serber - til det fælles præsidentråd og til det centrale parlament.

Samtidig skulle de vælge parlamentariske forsamling til de to enheder og en præsident i Republika Srpska.

- Intet fungerer i dette land, siger den 64-årige pensionist Mirsada Grgo i Sarajevo i en bemærkning, der er typisk i den bosniske hovedstad.

- Tiden er inde til forandring. Folk har sovet for længe, og dette er deres sidste chance for at vågne op.

Over 5400 valgsteder lukkede klokken 19.00, og de første delresultater ventes omkring midnat. Valgkommissionen skønner, at der var en valgprocent på omkring 36,6 procent - et procentpoint højere end ved valget i 2010.

Valgkampen har været præget af nationalistiske retorik. Den bosnisk serbiske nationalist Milorad Dodik, der genopstillet som præsident for Republika Srpska, siger, at han vil arbejde for at rive de biske serbere løs af Bosnien-Hercegovina.

Der er ikke nogen klar favorit til valget i den bosnisk-dominerede del af landet. Det kan betyde, at en lang række forskellige partier bliver valgt ind, hvilket kan gøre processen med at få dannet en regering meget langvarig.

Bosnierne kan i alt vælge mellem 8000 kandidater fordelt på 65 partier, der tilsammen danner 24 koalitioner.

- Der er stor frygt for udbredt valgsvindel ved dagens valg. De største partier anklages for at handle valgtilforordnede med hinanden, så de kan sikre sig kontrol med hver deres etniske gruppe, siger Nikolaj Villumsen (EL), der er folketingsmedlem og udsendt valgobservatør på vegne af Europarådet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip