Splittet Cypern markerer 40-året for tyrkisk invasion

Sirener hyler søndag i de græske byer på den delte middelhavsø, Cypern. De markerer 40-års-dagen for Tyrkiets invasion af Nordcypern i 1974.

Ved en højtidelighed i hovedstaden Nicosia siger den græsk-cypriotiske leder, præsident Nicos Anastasiades, at 40 års adskillelse er alt for lang tid, og at tiden er kommet til fred og genforening:

- 40 år er nok for enhver. Ikke kun for os, men også for Tyrkiet og de tyrkiske cyprioter, der må indse, at en løsning vil gavne alle.

De to parter genoptog i februar fredsforhandlingerne på et møde i det såkaldte cypriotiske ingenmandsland, der ligger mellem de to dele af øen, efter godt halvandet års afbrydelse.

På 40-års-dagen kritiserer Nicos Anastasiades dog Tyrkiets præsident, Abdullah Gül, fordi Gül søndag har deltaget i de tyrkisk-cypriotiske fejringer af "fredsoperationen" fra 1974 - en handling, som Anastasiades kalder en provokation.

I den tyrkiske del af Cypern beskylder Abdullah Gül omvendt de græske cyprioter for at være skyld i, at fredsforhandlingerne ikke skrider frem.

- Det, der er nødvendigt for en løsning, er politisk vilje. Den tyrkisk-cypriotiske side har allerede vist, at man har denne vilje, siger Abdullah Gül.

Cypern har været delt, siden tyrkiske soldater besatte den nordlige del i 1974 som svar på det, de betegnede som et græsk kupforsøg.

Det er kun Tyrkiet, som anerkender det tyrkiske område på øen.

Siden har der været taget adskillige tilløb til fredsforhandlinger, uden at det har resulteret i en endelig aftale. I 2004 blev middelhavsøen medlem af EU, efter at begge dele af øen havde stemt om en aftale, der sigtede mod at løse konflikten.

Siden har der været flere forsøg på forhandlinger mellem de to sider.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip