Sprækker opdaget i norske F-16-jagerfly

Adskillige norske F-16-jagerfly har fået flyveforbud, efter at der er fundet sprækker i skroget på flere af flyene, oplyser det norske forsvarsministerium.

- Vi har fundet sprækker i et betydeligt antal fly, men ønsker ikke at kommentere hvor mange, oplyser Forsvarsdepartementet og Luftforsvaret til dagbladet Bergens Tidende.

I en e-mail til avisen skriver Luftforsvaret, at sprækkerne er opstået i flyskroget under cockpittet.

Nogle fly med revnedannelser kan fortsat bruges, mens andre fly først skal repareres. Det norske flyvevåben oplyser, at det ser alvorligt på sagen, og der arbejdes hele tiden på at udbedre skaderne.

Flyene, som har sprækker, gennemgår nu enten en midlertidig reparation med begrænset varighed, eller en fuldstændig reparation, som kræver mere tid og flere ressourcer. Årsagen til revnerne fremgår ikke af det tilgængelige materiale.

- Sprækkerne i F-16-flyene har medført, at Luftforsvaret har omprioriteret øvelsesaktiviteten og ændret nogle operationsmønstre. Vi benytter et mindre antal fly samtidig med, at der indsættes ekstra ressourcer på at reparere flyene, som har sprækker, står der i e-mailen.

Det norske forsvarsministerium oplyser, at sprækkerne ikke vil ramme Norges internationale forpligtelser som eksempelvis deltagelse i Natos overvågningsoperation Baltic Air Policing i luftrummet over Estland, Letland og Litauen.

Det står ikke klart, om de danske F-16-fly på samme måde som de norske har sprækker i skroget. Presseofficer i Flyvertaktisk Kommando, kaptajn Britta Schade, siger onsdag aften til Ritzau, at hun ikke har tilstrækkelige oplysninger til at kunne udtale sig om sagen.

Danmark deltager i den amerikansk ledede koalition, der har til formål at bekæmpe den voldelige gruppe Islamisk Stat i Irak og Syrien. I weekenden landede syv danske F-16-fly i Kuwait, hvor de skal have base.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip