Sprængstofmand fik medalje af dronningen

- Det er ikke helt skidt, alt hvad jeg har lavet.

Sådan siger den 59-årige hjemmeværnsmand HD tirsdag ved Retten i Holbæk. Her skal han senere tirsdag have en dom for at være i besiddelse af knap 113 kilo sprængstof.

Tirsdag formiddag har HD taget plads i vidneskranken for at gøre rede for sine personlige forhold, og blandt andet fremhæver han, at han er blevet hædret af regenten.

- 4. maj 2010 modtog jeg dronningens fortjenstmedalje for 20 års tro tjeneste, fortæller HD.

Tidligere i denne måned kendte Retten i Holbæk ham skyldig i overtrædelse af straffelovens bestemmelse om besiddelse af våben og eksplosivstoffer.

HD opbevarede de 113 kilo militært sprængstof på sin afsidesliggende ejendom i Mørkøv, da politiet i juli 2013 kom på besøg.

Årsagen til besøget var en henvendelse fra en anmelder, der var bekymret for, at HD ville begå selvmord. Det har han dog selv under sagen pure afvist.

Den store mængde sprængstof stammede fra en afdød hjemmeværnskaptajn, der i mange år havde været HD's ven og mentor.

Kort før jul 2012 ringede kaptajnen til HD og fortalte, at han var dødeligt syg med kræft i maven. Han bad HD om, at fjerne de sprængstoffer, han havde liggende.

HD har forklaret, at han ikke ville sværte kaptajnens eftermæle, og derfor valgte han at gemme sprængstofferne hos sig selv frem for at underrette forsvaret.

HD har en lang karriere i hjemmeværnet, hvor han var sprængstofsekspert, og han er også i besiddelse af et civilt sprængningscertifikat.

Ud over at være kendt skyldig i besiddelse af sprængstofferne, så er D kendt skyldig i ulovlig besiddelse af en maskinpistol og en almindelig pistol. Våbnene stammer fra henholdsvis Anden og Første Verdenskrig.

Der ventes at falde dom i sagen tirsdag eftermiddag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip