Spritnyt EU-parlament uddeler førertrøjer

Lidt over halvdelen af det nye EU-parlaments 751 medlemmer er blevet valgt ind for første gang i år og skal have deres første "skoledag" i parlamentet tirsdag.

Hele medlemsflokken samles nemlig i alsaciske Strasbourg i denne uge for første gang efter EU-valget for at trykke deres nye kolleger i hånden og måbe over den overskueligt store arbejdsplads, som de skal befinde sig på en gang om måneden, når de ikke er i Bruxelles.

Deres allerførste fælles opgave bliver tirsdag formiddag at vælge en ny formand for de næste to et halvt år.

Fire af de syv politiske grupper i parlamentet stiller med en kandidat til posten.

De to største grupper, borgerlige EPP og socialdemokratiske S&D, har dog lavet en aftale på forhånd om, at formandsposten går på skift mellem dem. Sådan har det været de sidste par gange.

Derfor er det ventet, at tyske Martin Schulz, som også var formand i sidste periode, bliver genvalgt.

Formanden vil blive valgt ved en hemmelig afstemning, hvor hvert medlem skal sætte flueben ved et af de fire navne og putte ønsket i en valgurne.

Når formanden er valgt, begynder næste opgave: Der skal sættes navn på 14 næstformænd og onsdag skal fem såkaldte kvæstorer vælges - dem der tager sig af alt det administrative, som direkte påvirker de enkelte medlemmer.

Samme dag stemmer de om, hvor mange der skal sidde i hvert af de 20 stående udvalg i parlamentet, og først mandag i næste uge bliver det formelt vedtaget, hvem der skal være formænd der.

Når de vigtigste stolelege er slut onsdag, skal det nye parlament i gang med at diskutere det nye italienske formandskabs program med den italienske premierminister, Matteo Renzi, og José Manuel Barroso, som er formand for kommissionen frem til efteråret.

Seks af Danmarks 13 medlemmer har første arbejdsdag i parlamentet tirsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip