SR lader afviste anke afslag af humanitært ophold

SR-regeringen vil lempe asylreglerne, så afviste asylansøgere kan anke, når Justitsministeriet afviser at give dem humanitært ophold. Regeringen vil til februar ændre reglerne, skriver Ekstra Bladet.

Det oplyser justitsminister Mette Frederiksen (S) i en kommentar.

- I dag afgøres sager om humanitært ophold i Justitsministeriet, og afgørelserne kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

- Med det forslag, som regeringen vil fremsætte til februar, indføres der imidlertid en to-instansbehandling, idet sagerne flyttes til Udlændingestyrelsen med klageadgang til Flygtningenævnet, siger Mette Frederiksen.

Den bebudede ændring får nu Enhedslisten og SF til at kræve, at Justitsministeriet straks stiller alle udvisninger i bero af asylansøgere, som ikke får humanitært ophold. Det er typisk sidste chance for at få ophold.

- Det må jo betyde, at regeringen godt kan se, at der er nogle problemer med reglerne for humanitært ophold i dag, siger Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen til Ekstra Bladet.

- Det kunne derfor godt tale for, at man sætter de sager, der er i gang nu, i bero, og behandlede dem efter det nye regelsæt, vi må forvente er på vej næste år, mener hun.

Justitsministeriet har udvist den 31-årige Ehsan Nayebi, der lider af muskelsvind, til Afghanistan. Han kan ikke trække vejret ordentligt uden en respirator. Justitsministeriet mener ikke, at han er syg nok til at få humanitært ophold.

SF's udlændingeordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, vil stoppe alle udvisninger af asylansøgere, som ikke får humanitært ophold. Det skal give retssikkerhed til den syge afghaner og andre afviste asylansøgere.

- Hvis vi allerede nu er enige om, at systemet ikke fungerer, bør man tage hensyn til de nuværende ansøgere og vente med at afgøre deres sager endeligt, siger hun til Ekstra Bladet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip