SS-mand anklages for massakre i Frankrig

Den tyske anklagemyndighed tiltaler en 88-årig tidligere SS-officer for at have medvirket til en af de værste krigsforbrydelser i Frankrig under Anden Verdenskrig.

Det er massakren den 10. juni 1944 i landsbyen Oradour-sur-Glane, hvor 642 mennesker blev dræbt.

- Anklagerens kontor i Dortmund har tiltalt den 88-årige pensionist fra Köln for mordet på 25 mennesker - som blev begået af en gruppe - og for at have hjulpet og medvirket til drab på adskillige hundrede mennesker, hedder det i en erklæring fra den regionale domstol i Köln.

Den tiltaltes identitet er ikke oplyst. Han menes at have tilhørt en deling, som angreb den lille landsby i det vestlige Frankrig og myrdede næste alle dens beboere.

Det var en hævnakt, efter at en tysk officer var blevet bortført.

Landsbybeboerne blev gennet ind i en lade, hvor de tyske soldater affyrede deres maskinpistoler.

De, som ikke døde øjeblikkeligt, blev skudt på tæt hold med pistol. Bagefter blev laden stukket i brand.

Præsidenterne for Tyskland og Frankrig mødtes i september sidste år i landsbyen, hvor de holdt hånd med folk, der overlevede massakren.

Landsbyen står i dag tilbage som en spøgelsesby. Den er med vilje bevaret, som den så ud og fremstår som et mindesmærke over den værste massakre på fransk jord under besættelsen.

I en anden sag afviste en tysk domstol i Hagen tirsdag at fælde dom mod en 92-årig tidligere SS-mand, Siert Bruins. Han var anklaget for at have dræbt en hollandsk modstandsmand, Aldert Klaas Dijkema, med nakkeskud i september 1944.

Anklageren havde kræver livsvarigt fængsel, men dommeren mente, at sagen måtte droppes, fordi vidner var døde og bevismateriale forsvundet i de 70 år, der er gået siden forbrydelsen.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip