Stadfæstet: Pensionsalder betyder farvel til a-kassen

Skrevet af admin

19/01/2015

Dagens topnyheder

Det er helt i orden, at danskere bliver smidt ud af deres a-kasse, når de rammer pensionsalderen.

Det fastslog Højesteret mandag i en sag, hvor et medlem af Ledernes A-kasse i 2009 meldte sig ledig og bad om dagpenge, efter at vedkommende havde nået pensionsalderen.

Svaret fra a-kassen var, at medlemskabet ophørte den dag, vedkommende fyldte 65.

Sagen blev prøvet ved Højesteret med henvisning til, at praksis stred mod EU's beskæftigelsesdirektiv, ligesom det betyder forskelsbehandling på grund af alder, hvilket også er forbudt i EU.

Men nøjagtigt som i landsretten kom Højesteret altså ikke sagsøgeren i møde.

Afgørelsen ærgrer Bjarne Hastrup, der er direktør i Ældresagen. Han forstår den ikke set i lyset af kravet om, at vi skal arbejde længere i fremtiden.

- Det er et stort nederlag for alle ældre, der gerne vil arbejde efter pensionsalderen. Hvis man i dag falder ud af arbejdsmarkedet, har man pludselig ikke andre muligheder end at gå på pension, og det er jo stik imod, hvad politikerne ellers ønsker, siger han.

Også FOA's næstformand, Mona Striib, undrer sig over afgørelsen, som hun kalder "et nederlag for sund fornuft".

- Hvis ambitionen er, at vi alle skal blive længere på arbejdsmarkedet, må rettighederne naturligvis følge med op i årene. Derfor er det helt uforståeligt, at Højesteret anerkender den aldersdiskriminerende lovgivning, siger hun.

FOA har 1100 medlemmer over 65, som fortsat er i arbejde, mens Ældresagen anslår, at i alt 111.000 danskere i samme aldersgruppe i dag er aktive på arbejdsmarkedet.

/ritzau/