Stadsadvokat anklager politimand for skud mod tuktuk-fører

En aarhusiansk politimand må en tur i retten for at forsvare sig mod anklager om grov vold, efter at han i november sidste år skød føreren af en trehjulet knallert - en såkaldt tuktuk - i benet.

Statsadvokaten i København har rejst tiltale mod manden, og sagen vil blive behandlet ved Retten i Aarhus til november.

Det er den første sag, hvor der rejses tiltale mod en politimand i en skudsag, efter at Den Uafhængige Politiklagemyndighed i 2012 fik til opgave at varetage efterforskningen af straffesager mod polititjenestemænd.

Advokat Torben Koch repræsenterer politimanden, og han bør ikke dømmes i forbindelse med skudepisoden, mener advokaten.

- Min klient mener, at politilovens bestemmelser om anvendelse af skydevåben og straffelovens bestemmelser om nødværge er overholdt, siger Torben Koch til Ritzau.

Ifølge Torben Koch valgte politimanden at skyde, fordi han frygtede, at han ville blive påkørt af tuktukken.

Det var om aftenen kort før klokken 22.30 den 1. november sidste år, at politimanden valgte at trække sit våben og affyre tre skud mod føreren af en tuktuk. Episoden fandt sted på Dynkarken lige ved Politigården i Aarhus.

Politimanden har ifølge Den Uafhængige Politiklagemyndighed forklaret, at han frygtede, at tuktuk-føreren ville påkøre ham.

Et af skuddene ramte tuktuk-føreren i venstre underben, og han blev efterfølgende behandlet på skadestuen.

Statsadvokaten har valgt at rejse tiltale efter straffelovens paragraf 245, der handler om legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Bestemmelsen kaldes også for "kvalificeret vold" eller "grov vold".

Det er første gang i knap fem år, at en sag mod en skydende politimand skal behandles ved domstolene.

I april 2010 frifandt Retten i Holbæk en 45-årig politiassistent, som i december 2009 skød og dræbte 36-årige Michael Nielsen, der kørte i en stjålen Opel Astra. Retten slog fast, at politimanden handlede i lovligt nødværge for at beskytte sig selv og sin kollega.

Sagen mod den aarhusianske politimand er rejst af Statsadvokaten i København, fordi Statsadvokaten i Viborg, som egentlig burde behandle sagen, har erklæret sig inhabil på grund af relationer mellem en medarbejder og politimanden.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip