Staten halter bagefter med at spare på energien

Spar på energien. Skift vinduerne ud. Sig farvel til glødepæren.

Vi har hørt det hele før. Men når det gælder statens evne til at nedbringe energiforbruget i sine egne bygninger, er der meget tilbage at ønske.

Ifølge en opgørelse fra Klima- og Energiministeriet er det på otte år blot lykkedes at nedbringe energiforbruget i statens bygninger med 1,8 procent, hvilket ikke efterlader rum til forbedring i forhold til det officielle mål om at nedbringe forbruget med 14 procent i 2020.

Og klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) er da heller ikke imponeret over statens tempo på området.

- Jeg finder, at det samlede niveau for statens energibesparelser i 2013 på 1,8 procent i forhold til 2006 er utilfredsstillende, skriver ministeren i et svar til Folketinget.

Han understreger, at det er de enkelte ministerier, der selv skal stå for at få orden i tingene.

- Ansvaret for at nå energisparemålet på 14 procent i 2020 er ministeriernes eget. Derfor har jeg bedt Energistyrelsen om at indkalde til drøftelser med de ministerier, der har et stort energiforbrug, skriver ministeren, der dog stadig mener, at det "er realistisk" at nå målet om de 14 procent.

Og hvilke ministerier er det så, der hænger i bremsen?

Det opgør Energistyrelsen, og ifølge de tal er det især Finansministeriet, der skiller sig ud med et stigende el-forbrug på 173 procent siden 2006. Erhvervs- og Vækstministeriet har en stigning på 38 procent, mens Justitsministeriet bruger 10 procent mere el i 2013 end i 2006.

De fleste ministerier har dog på deres område nedbragt elforbruget - også i flere tilfælde med mere end målet på 14 procent.

Og Klimaministeriet selv ligger på en reduktion på præcis 14 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip