Staten kommer realkreditkæmpe til undsætning

Skrevet af admin

|

26/11/2013

Dagens topnyheder

Landets største realkreditinstitut, Nykredit, undgår at få problemer med at skaffe kapital nok til at fastholde sine enorme udlån de kommende år, skriver Berlingske.

Regeringens nye lovpakke for landets vigtigste finansielle virksomheder (Sifi) betyder, at Nykredit får lov til at åbne døren for nye aktionærer.

Nykredit har ikke på samme som børsnoterede finansielle virksomheder mulighed for at hente kapital via fondsbørsen til for eksempel at opkøbe andre virksomheder eller fastholde sit forretningsomfang.

Men det problem bliver løst med det nye regelsæt, fordi Nykredit nu kan udvide sin ejerkreds. Alternativet havde været, at Nykredit skulle begynde at nedbringe sine udlån.

Og det havde ikke været sundt for konkurrencen, mener hovedmanden bag Sifi-anbefalingerne, professor ved CBS, Michael Møller.

- Hvis Nykredit ikke kan hente kapital og kapitalkravene øges, så er det svært for Nykredit, og det efterlader meget få spillere på det danske realkreditmarked. Desto flere spillere i gang, desto bedre for konkurrencen, siger han til Berlingske.

Nykredit har siden finanskrisen i 2008 øget sin udlån med 176 milliarder kroner, mens de øvrige finansielle aktører har reduceret deres udlån med 239 milliarder kroner, fortæller selskabets koncerndirektør, Henrik Holm.

Han mener, at Nykredit dermed har været med til at holde forretningen Danmark kørende i en tid, hvor det har været svært at få kredit.

- Prøv at forestille dig, hvis vi ikke havde lånt de penge ud. Det havde været alvorligt, så det er en samfundsgavnlig gerning. Prøv at forestille dig, hvordan det havde set ud, hvis vi ikke havde ligget konservativt (investeringsmæssigt, red.), da krisen kom, siger han.

Nykredit skal inden 2019 skrabe yderligere ni milliarder kroner sammen for at fastholde sit nuværende udlånsniveau, skriver Berlingske.

/ritzau/