Statens handel med kapitalfond truer danske firmaer

Konkurser med tilhørende afskedigelse af medarbejdere kan være lige om hjørnet for mange forgældede små og mellemstore virksomheder, skriver Politiken torsdag.

Baggrunden er Statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitets salg i december af gældsposter fra omkring 700 virksomheder og enkeltpersoner til den omstridte amerikanske kapitalfond Cerberus.

Lånene har en samlet nominel værdi på 7,5 milliarder kroner.

Cerberus har ry for aggressiv fremfærd på finansmarkedet, skriver Politiken. I det øjeblik Cerberus overtager inddrivelsen af gælden, sættes virksomheder ofte under et ekstremt pres for at betale gælden tilbage hurtigt.

Lykkes det ikke, er konsekvensen typisk en konkurs.

Cerberus har herefter udsigt til en hurtig millionfortjeneste, når konkursboets aktiver sælges.

En del af de berørte selskaber er ejendomsselskaber. Men Politiken har kendskab til fremstillingsvirksomheder med flere hundrede ansatte, som presses, efter at kapitalfonden har opsagt de eksisterende låneaftaler med Finansiel Stabilitet.

En af virksomhederne har i dag et tocifret millionoverskud, men skal nu tilbagebetale hele lånet ved udgangen af juni - hvilket er usandsynligt.

Af frygt for, at offentlig omtale af deres situation vil skade kampen for at overleve, ønsker selskaberne ikke at stå frem, skriver Politiken.

Erhvervsmanden Fleming Grunnet, der længe har arbejdet i den danske bankverden, mener, at staten "svigter sit ansvar" og handler "etisk uforsvarligt".

- Den valgte løsning er den værst tænkelige. Sandheden er, at hundredvis af virksomheder er sendt til inkasso, og så må vi afvente blodbadet. Mange vil blive fattigere, og enkelte vil blive rigere, siger Flemming Grunnet til Politiken.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) vil ikke kommentere salget, men henviser til Finansiel Stabilitet.

- Den samlet set bedste løsning var, at vi blandt de kvalificerede bydere som udgangspunkt har taget den, der gav os den bedste pris, siger administrerende direktør for Finansiel Stabilitet Henrik Bjerre-Nielsen til Politiken.

Både Enhedslisten og Venstre frygter konkurser som følge af salget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip