Statens selskab får verbale klø i stor banksag

06/04/2016 14:31

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Der bliver slået et par gnister, da en stribe advokater onsdag for alvor tager fat på en retssag om enorme tab i Amagerbanken.

Rigmanden Karsten Ree er dukket op blandt de ganske få tilhørere i Retten i Lyngby, men han kører væk i sin lyseblå sportsvogn efter at have lyttet i par timer.

Han tabte godt 800 millioner kroner i et forsøg på at redde den store bank, der gik konkurs i februar 2011.

Det er det statslige selskab Finansiel Stabilitet, som kræver i alt 900 millioner kroner i erstatning af direktør Jørgen Brændstrup, bestyrelsesformand N.E. Nielsen og fem andre fra ledelsen.

Desuden skal fire andre betale 300 millioner, som indgår i det store beløb. Alle forlanger frifindelse.

I en kort åbningstale går advokaten for tre af de sagsøgte, der nåede at sidde i bestyrelsen i blot halvandet år, til angreb på det statslige selskab.

- Hvem er det onde dyr i åbenbaringen? Det er Finansiel Stabilitet, som med advokat Heering i spidsen i 2010 på ganske få måneder fik erklæret Amagerbanken konkurs med betydelige tab til følge, siger advokat Philip S. Thorsen.

Dermed hentyder han til advokat Niels Heering, som Finansiel Stabilitet satte for bordenden i bestyrelsen.

Imidlertid skal de tre dommere ikke se på bankens kollaps, har en af Finansiel Stabilitets advokater slået fast.

- Denne sag handler ikke om Amagerbankens konkurs, siger advokat Jens Rostock-Jensen.

I stedet drejer det sig om, at de sagsøgte hævdes at have optrådt uansvarligt i forhold til tre konkrete engagementer, heriblandt Østerfælledparken.

- Det er et eksorbitant tal, siger advokat Søren Lundsgaard, der repræsenterer bestyrelsesformanden, om kravet om de 900 millioner kroner.

Han kritiserer Finansiel Stabilitet for at have rejst en retssag, som i værste fald kommer til at vare i godt 160 retsmøder.

Han og andre advokater taler om en proces, som bagklogt skal bedømme beslutninger truffet fra 2006 fra 2010 - hvilket altså indebærer finanskrisen.

Hovedpointen er, at der skal være plads for bankfolk til at begå fejl. Domstolene skal være varsomme med senere at fastslå, at der er grundlag for erstatning.

Og det var netop Østre Landsrets konklusion i efteråret i den første af syv retssager mod bankfolk.

/ritzau/