Statens underskud er på skrump

Regeringen har strammet elastikken på det økonomiske råderum til det yderste.

Selv om regeringen har justeret underskuddet på budgettet i år ned fra 31,2 til tre milliarder kroner og næste år har nedjusteret skønnet for underskuddet fra 38,5 til 22,8 milliarder kroner, er der ikke plads til flere vækstpakker.

Det siger chefanalytiker i Nykredit Markets, Tore Stramer.

- Det ændrer ikke mærkbart på det finanspolitiske råderum.

- Nedjusteringen kan hovedsageligt tilskrives, at danskerne allerede nu har kastet sig over muligheden for at omlægge eksisterende indeståender på kapitalpensioner til en ny pensionsordning mod at få en skatterabat, siger Tore Stramer.

Det giver staten en ekstraordinær skatteindtægt, da der betales en afgift på 37,3 procent nu og her i stedet for 40 procent på det fremtidige udbetalingstidspunkt.

- Det betyder dog også, at det er en skatteindtægt, der kommer til at mangle på sigt. Merprovenuet fra omlægningen af kapitalpensionerne påvirker derfor heller ikke den strukturelle saldo eller den finanspolitiske holdbarhed, siger Tore Stramer.

Chefanalytikeren er enig i regeringens skøn for den økonomiske vækst, der ventes at blive på 1,6 procent. Samme vurdering har cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

- Vi deler grundlæggende regeringens syn på de økonomiske konjunkturer. Dansk økonomi ser ud til at være på rette vej. Både forbruget og eksporten kan ventes at trække væksten over de kommende år, siger Steen Bocian.

Cheføkonomen mener dog, at regeringen er en smule optimistisk i skønnet for 2015, hvor den venter en vækst på 1,8 procent, fordi regeringen skal rebe sejl på finanspolitikken.

Det skyldes, at regeringen skal af med henstillingen fra EU om at bringe balance på de offentlige budgetter, hvor underskuddet ikke må overstige tre procent af bruttonationalproduktet, BNP.

/ritzau/

 

Dagens Gossip