Statsadvokat anker terror-dom mod Sam Mansour

Anklagemyndigheden anker en dom mod "boghandleren fra Brønshøj", Sam Mansour, der fik fire års fængsel for terrorpropaganda, men som ved Retten på Frederiksberg undgik at miste sit danske statsborgerskab.

Statsadvokaten anser spørgsmålene om udvisning og fortabelse af statsborgerskab som så principielle, at landsretten skal vurdere straffesagen igen, lyder det i en pressemeddelelse fra Rigsadvokaten.

- Det står fast, at manden er dømt for alvorlige forbrydelser om at fremme terror og tilskynde til drab, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

- Men netop udvisningsspørgsmålet er så principielt, at landsretten bør have lejlighed til at vurdere, om han kan blive i Danmark eller ej, siger statsadvokaten.

Den 54-årige dansk-marokkaner Sam Mansour undgik på et hængende hår at miste sit danske pas, da han 4. december blev dømt for i talrige opslag på Facebook og i e-mails at have gjort reklame for terrorisme.

Han blev også dømt for at opfordre til drab på en række navngivne danskere og have truet jøder.

I terrorsagen var der kun et snævert flertal i nævningetinget ved Retten på Frederiksberg for, at han ikke skulle miste sit danske statsborgerskab.

Der blev afgivet syv stemmer for, at han ikke skulle fratages statsborgerskabet, mens fem stemte for, at han skulle miste sit danske pas.

Statsadvokaten hæfter sig ved, at byrettens dommere var meget splittede i spørgsmålet om statsborgerskabet.

Flertallet pegede på, at det ikke kan udelukkes, at han vil lide overlast, hvis han bliver sendt hjem til Marokko. Risikoen skyldes, at Mansour har udtalt sig kritisk om regimet og karakteren af den forbrydelse, han netop er dømt for.

Den 54-årige glødende islamist har i mange år fremmet voldelig islamisme. Det er anden gang, at han findes skyldig i denne form for forbrydelse.

Under sagen har senioranklager Jakob Buch-Jepsen argumenteret for, at der er baggrund for fratagelse af passet, som i givet fald ville være retshistorisk.

- Den eneste lovgivning, han anerkender, er sharialovgivningen, har Buch-Jepsen sagt.

Omvendt har den 54-årige henvist til, at han ikke har skadet en eneste dansker.

- Jeg har bare udnyttet de rettigheder, det danske samfund giver mig, sagde Mansour under sin forsvarstale.

/ritzau/

 

Dagens Gossip