Statsløsekommissionen genindkalder Claes Nilas

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Statsløsekommissionen genindkalder nu et af de helt centrale vidner i sagen om, hvorfor det hedengangne Integrationsministerium i årevis brød flere konventioner om statsløses rettigheder.

Det betød, at de statsløse ikke fik det statsborgerskab, de havde krav på efter konventionerne.

Daværende departementschef i Integrationsministeriet Claes Nilas har tidligere opsigtvækkende fortalt kommissionen, at han havde problemer med at få daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) til at orientere Folketinget om sagen.

Nu får Claes Nilas en ny mulighed for at uddybe sin version af forløbet. Kommissionen indkalder samtidig tidligere kontorchef i Integrationsministeriet Niels Henrik Larsen og tidligere ministersekretær og kontorchef i Integrationsministeriet Christian Lützen.

Afhøringer vil koncentrere sig om, hvorfor Integrationsministeriet i februar 2009 besluttede at behandle ansøgninger fra statsløse født i Danmark efter de almindelige retningslinjer, selvom man var advaret om, at det stred mod konventionerne.

Kommissionen havde ellers lukket afhøringerne efter 27 dage, hvor 43 vidner afgav forklaring i kommissionens lokaler i Søborg.

Birthe Rønn Hornbech mødte selv op som det sidste vidne før sommerferien. Og det var en ilter eksminister, der igennem en timelang afhøring sendte bredsider af sted mod pressen, politikere, kommissionens udspørger og ikke mindst sit eget embedsværk.

- Jeg synes, at jeg mistænkeliggøres i en grad, jeg ikke bryder mig om, lød det blandt andet fra Rønn Hornbech.

Hun tilføjede, at kommissionen "mistænkeligt begynder at ligne Ekstra Bladet" i måden at spørge på.

Men alt det var for vand at regne i forhold til det artilleri, den fyrede minister lod regne ned over sit tidligere embedsværk, som hun direkte beskyldte for at "føre hende bag lyset" i sagen om de statsløse.

Hun kaldte ministeriet for et "hus smækfyldt med fejl", med ansatte, der "ikke kan finde rundt i en cirkulæreskrivelse" og med en departementschef, Claes Nilas, der fik det skudsmål med på vejen, at han er "en glad hund".

- Selvom man skælder ham ud, så løber han rundt som en glad collie, sagde Birthe Rønn Hornbech.

Kommissionen venter at gennemføre afhøringerne af de tre vidner på én mødedag den 9. december.

/ritzau/