Statsløsesag starter med hukommelsestab

Mandag formiddag er startskuddet gået til statsløsekommissionens afhøringer af magtfulde embedsmænd og politikere.

Kommissionen skal undersøge, hvad myndighederne gjorde i forbindelse med behandlingen af de statsløse, som Danmark gennem to FN-konventioner har lovet at give særlig beskyttelse.

Første mand i vidneskranken, en tidligere kontorchef i Indfødsretskontoret, har skullet svare på, hvordan embedsapparatet agerede i forbindelse med Danmarks tiltrædelse af FN's Børnekonvention fra 1989.

Men selv om sagsakter har afsløret, at politikerne zigzaggede, inden lovgivningen på enkelte punkter blev ændret, så konventionen kunne ratificeres i 1991, så har kontorchef Torben Steffensen ikke kunnet fortælle afgørende nyt mandag.

- Kan du huske, om der var varme følelser på spil hos jer, ville kommissionens udspørger, advokat Poul Heidmann, vide.

- Nej, det tror jeg bestemt ikke, at der var. Ellers havde det gjort indtryk på mig, sagde Torben Steffensen, der var kontorchef i Indfødsretskontoret fra 1985-1992.

Selv om den aldrende mand med den grå fløjlshabit flere gange svarede ganske detaljeret, så blev der enkelte gange grinet i det gamle retslokale på Fremtidsvej i Buddinge, når han forgæves forsøgte at huske mere end 20 år tilbage.

Sagen om de statsløse palæstinensere fældede daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) i 2011.

En redegørelse har fastslået, at Birthe Rønn Hornbech allerede i august 2008 fik besked fra sit eget embedsapparat om, at statsløse blev snydt for det statsborgerskab, de havde ret til ifølge FN-konventionerne.

Alligevel besluttede hun at fortsætte praksissen, inden Folketinget - der ifølge loven skal tildele statsborgerskab - i 2010 fik nyheden om fejlforvaltningen. Men først året efter fik de statsløse selv besked.

Kommissionen skal nu afdække hele forløbet. Det skal klarlægges, om skiftende integrationsministre har haft kendskab til den konventionsstridige forvaltning, ligesom Statsministeriets mulige involvering skal kortlægges.

Birthe Rønn Hornbech selv skal i den varme stol til maj.

Men også hendes forgængere på integrationsministerposten, Bertel Haarder (V) og Rikke Hvilshøj (V), er indkaldt, ligesom de forhenværende statsministre Anders Fogh Rasmussen (V) og Lars Løkke Rasmussen (V) er det.

/ritzau/

 

Dagens Gossip