Statsministeriet frikendt for at fjerne Bødskov-beklagelse

Det var embedsfolk fra Justitsministeriet og daværende justitsminister Morten Bødskov (S), der selv pillede ved en pressemeddelelse fra 19. november 2013, hvor Bødskov beklagede at videregive et forkert billede til Folketingets Retsudvalg om aflysningen af et Christiania-besøg.

Det fremgår af den tjenestemandsundersøgelse, hvor to højtplacerede embedsmænd i Justitsministeriet, der siden december sidste år har været fritaget fra arbejde på grund af Christiania-sagen, er frifundet.

Allerede i januar afviste Statsministeriet at have været involveret i omformuleringerne af Bødskovs forklaring. Det tidlige udkast havde nemlig været en tur forbi Statsministeriet, og det førte til beskyldninger om, at Statsministeriet havde pillet Bødskovs bekendelse ud.

Nu konkluderer tjenestemandsundersøgelsen, at det var departementschef Anne Kristine Axelsson og afdelingschef Jens-Christian Bülow, der sammen med Morten Bødskov fjernede citatet.

I rapporten hedder det, at "det var en mail af 23. februar 2012 fra Anne Baastrup (retsudvalgsformand) til udvalget, hvori hun indstillede og begrundede over for udvalget, at besøget måtte udskydes", hedder det i den 179 sider lange rapport.

Da Anne Baastrup havde begrundet udskydelsen af besøg, blev citatet derfor taget ud af pressemeddelelsen, har embedsmændene forklaret.

- Efter sagens oplysninger må det lægges til grund, at denne beklagelse blev taget ud af presse-udtalelsen på Anne Baastrups udtrykkelige opfordring, idet hun under drøftelserne med ministeren gav udtryk for, at det var hendes opfattelse, at justitsministeren ikke havde bidraget til, at Retsudvalget modtog en forkert begrundelse for udsættelsen, skriver undersøgelseskommissionen i rapporten.

I et tidligt udkast til pressemeddelelsen beklagede Morten Bødskov, at have talt usandt om årsagen til aflysningen af retsudvalgets besøg på Christiania.

" Set i bakspejlet skal jeg beklage, at jeg bidrog til, at Retsudvalget fik viderebragt et forkert billede af den egentlige begrundelse for, at besøget ikke kunne finde sted på det ønskede tidspunkt", er Bødskov citeret for i udkastet.

Embedsmændene er blevet frikendt i Christiania-sagen og kan dermed vende tilbage til arbejde i Justitsministeriet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip