Statsrevisorer kulegraver dansk brud på EU's udbudsregler

Den tidligere formand for De Konservative Lars Barfoed har i sit hverv som statsrevisor taget initiativ til at granske de statslige institutioners aftaler med it-leverandører.

- Jeg har reageret på oplysninger om, at man i hvert fald i Rigspolitiet har fortsat nogle gamle kontrakter med datacentralen uden at sende dem i udbud.

- Det går ikke, for vi skal sørge for at holde kontrol med, at offentlige midler bruges effektivt, siger Lars Barfoed til Ritzau.

Staten har ifølge Politiken i årevis betalt milliarder af skattekroner til it-leverandører uden at sende aftalerne i udbud, som lovgivningen ellers foreskriver.

Ifølge avisen er Rigspolitiet og Skat eksempler på institutioner, der klokkeklart overtræder EU's udbudsregler.

- Nu har jeg bedt Rigsrevisionen fortælle, hvorvidt de ved noget om det her. Så skal vi have informationer inden vores næste møde i Statsrevisorerne, og vi skal tage stilling til, om vi skal bede Rigsrevisionen om en undersøgelse, siger Lars Barfoed.

Han forventer, at undersøgelsen bliver en realitet. Og den skal være grundig.

- Det bør ikke bare være en undersøgelse, der kun retter sig mod politiet. Den skal se på statslige institutioner på tværs af ministerområderne, for meget kan tyde på, at der er andre institutioner, der har fortsat de gamle kontrakter, siger Barfoed.

Når kontrakterne ikke bliver sendt i udbud, kan det betyde, at staten går glip af en stor pose penge.

- Når man fortsætter med en gammel leverandør, så ved man ikke, om man går glip af nogle nye og bedre tilbud, og dermed kan vi ikke være sikre på, at vi bruger de offentlige midler bedst muligt, siger Lars Barfoed.

Formelt vil Statsrevisorerne først bestille en tilbundsgående undersøgelse fra Rigsrevisionen på et møde 27. januar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip