Steinmeier advarer om kurdisk misbrug af tyske våben

Forbundsregeringen i Berlin vil sende våben til Irak for at udruste 4000 kurdere, der ligger i krig med de militante islamister i oprørsbevægelsen Islamisk Stat (IS).

Selv om den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, har været med til at træffe beslutningen, er det ikke sket uden bekymringer.

- Det er ikke udelukket, at kurderne bruger disse våben til at kæmpe for deres egen stat, eller at våbnene havner i de forkerte hænder senere, siger Steinmeier til avisen Hannoversche Allgemeine Zeitung.

- Der er grund til at frygte muligheden for et uafhængigt Kurdistan i det nordlige Irak, som vil resultere i yderligere splittelser i Irak, for eksempel i syd eller omkring Basra, tilføjer han.

Kurdernes potentielle kamp for selvstændighed med tyske våben vil ifølge Steinmeier have store konsekvenser for regionen med "nye kampe for nye grænser og statslige territorier."

- Hvis der sættes spørgsmålstegn ved de eksisterende grænser, vil en hel række storregioner blive uregerlige, siger socialdemokraten til den nordtyske avis.

Forbundsdagen er mandag eftermiddag indkaldt til et ekstraordinært møde for at give grønt lys til, at Tyskland leverer våben til de irakiske og kurdiske styrker. Der er tale om panserbrydende våben, tusindvis af rifler, håndgranater, mineudstyr, udstyr til at se om natten, feltkøkkener og telte.

Ifølge forsvarsminister Ursula von der Leyen er det nok til at forsyne en brigade på 4000 soldater.

Beslutningen kommer 11 år efter, at Tyskland sagde nej til at deltage i Irak-krigen, og er et brud med forbundsrepublikkens efterkrigspolitik om ikke at sende våben til konfliktområder.

Tyskland har før sendt humanitær hjælp og defensivt forsvarsudstyr som skudsikre veste og hjelme til de irakiske krigere, men ingen våben.

Søndag slog forbundskansler Angela Merkel dog fast, at det nordlige Irak er en undtagelse på grund af den vold, som Islamisk Stat udøver.

- Millioner af menneskers liv, Iraks stabilitet og hele regionen og - på grund af de mange udenlandske krigere - vores sikkerhed i Tyskland og i Europa er truet, sagde hun.

- Det er vort humanitære ansvar og i vor sikkerheds interesse at hjælpe de, der lider, og at stoppe IS, tilføjede kansleren, som mandag forklarer beslutningen i en regeringserklæring i Forbundsdagen.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip