Steinmeier frygter voldseksplosion i Ukraine

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, advarer mod en "eksplosion af vold i det østlige Ukraine."

- Situationen i de østlige dele af landet er "i høj grad farlig". En eksplosion kan ske når som helst, og den vil hverken kunne kontrolleres politisk eller militært, siger Steinmeier, inden han onsdag eftermiddag i Berlin er vært for et krisemøde med sine kolleger fra Rusland, Ukraine og Frankrig.

- Derfor må vi udnytte de sidste muligheder for at få forhindret det, understreger den tyske udenrigsminister.

Målet med drøftelserne i den tyske hovedstad er at få opbygget gensidig tillid og få banet vej for endnu en våbenhvile.

Ukraines nye præsident, Petro Porosjenko, har ikke forlænget den ensidige våbenhvile, han udråbte forrige fredag, og givet prorussiske separatister skylden. Onsdag kom det til nye heftige kampe.

Forbundskansler Angela Merkel udelukker ikke, at EU's økonomiske sanktioner mod Rusland bliver skærpet. Hun kritiserer Rusland for ikke aktivt at arbejde for den fredsplan, Porosjenko har fremlagt.

- Hvad angår sanktioner mod Rusland, så er vi indtil nu nået op på niveau to, og vi kan ikke udelukke, at vi må gå videre, siger Merkel, som onsdag havde besøg af Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen.

- Det er beklageligt, at vi ikke så nogen betydelige reaktioner på fredsplanen, og at fredsplanen ikke blev accepteret af separatisterne under den ensidige våbenhvile gennem 10 dage, siger Merkel videre og tilføjer:

- Men vi vil ikke holde inde med at søge efter diplomatiske løsninger.

Udenrigsministrene, der mødes hos Frank-Walter Steinmeier i Berlin, er den russiske Sergej Lavrov, Ukraines Pavlo Klimkin og Frankrigs Laurent Fabius. Steinmeier ringede tirsdag aften gentagne gange til sine tre kolleger for at lodde stemningen for en mulig tilnærmelse.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip