Steinmeier vil ikke kalde drab på armeniere folkemord

Skrevet af admin

24/04/2015

Dagens topnyheder

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, vil ikke kalde massemordet på armeniere, som begyndte for præcis 100 år siden, for et folkemord, selv om det lige præcis er det, som den tyske præsident gør.

Steinmeier mener, at betegnelsen folkemord for at beskrive op mod 1,5 millioner armenieres brutale død under det tyrkisk-osmanniske rige i 1915, utilsigtet kan gavne dem, der forsøger at bagatellisere folkemordet på jøderne under Anden Verdenskrig.

- Jeg er led og ked af debatter, hvor det forventes af mig, at jeg hopper gennem et tøndebånd, der holdes op for mig, skønt alle ved - både den som spørger og den som svarer - at komplekse erindringer sjældent kan reduceres til en bestemt betegnelse, siger han i et interview til ugemagasinet Der Spiegel, der offentliggøres lørdag.

Tysklands præsident, Joachim Gauck, har ikke så mange forbehold. Ved en økumenisk mindehøjtidelighed torsdag i Berlin fordømte han massakrerne på de tyrkiske armeniere og kaldte det "folkemord". Han føjede til, at Tyskland delvis var skyldig i blodsudgydelserne.

Det er første gang, at et tysk statsoverhoved bruger ordet folkemord til at beskrive drabene på armenierne.

Men Steinmeier siger, at folkemord efter hans opfattelse er et alt for ladet ord i Tyskland.

Torsdag markeredes 100-års-dagen, hvor topfolk i det osmanniske rige iværksatte deres blodige offensiv mod det armenske mindretal. Der blev givet ordre, om at armenske drenge og mænd skulle dræbes, mens kvinder og børn og ældre skulle sendes på dødsmarcher gennem ørkenen til Syrien.

Kun et fåtal overlevede disse dødsmarcher.

Tyrkiet anerkender, at der blev begået drab i stor skala, men at det gik begge veje og også ramte tyrkere. Men regeringen i Ankara nægter kategorisk at tale om et folkemord.

Det Jødiske Centralråd i Tyskland appellerer til Tyrkiet om at se virkeligheden i øjnene.

- Hvad der sket for 100 år siden i det osmanniske rige - deportationen og mordet på over en million armeniere - var et folkemord, siger centralrådets formand, Josef Schuster til avisen Passauer Neuen Presse,

/ritzau/AFP