Stemmedoktoren: Derfor mister du stemmen efter koncerten

Hvem har ikke prøvet at vågne op med en hæs stemme eller slet ingen stemme efter en vild fest eller en fed koncert? Du undrer dig måske over, hvad der er gået galt aftenen før.

Har du råbt for højt, eller har du brugt stemmen forkert?

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Videnskab.dk har spurgt talepædagogen, Hans Toft-Olsen, der træner sangere og forsker i pædagogisk stemmebrugslære, om hvorfor nogen mennesker helt eller delvist mister stemmen efter de har givet den fuld skrue til en festlig aften.

Ifølge stemmedoktoren kan de fleste mennesker godt tåle at skråle med på deres yndlingssange hele aftenen, men det er et spørgsmål om, man gør det rigtigt.  

- Vi er faktisk skabt til at råbe og skrige, så der er ikke noget galt i, at vi gør det - så længe der er en form for balance i stemmen. Spædbørn kan skrige i timevis uden at blive hæse, fordi de endnu ikke har fået dårlige vaner, som får dem til at bruge stemmen forkert, siger Hans Toft-Olsen, som tilføjer at det særligt er under koncerter, hvor der er meget larm, at man bruger stemme forkert.

Når man råber med en stemme, der er ude af balance, slider det kraftigt på stemmen. Det giver knas på stemmen, og resultatet er, at man helt kan miste stemmen. Men stemmen kommer igen af sig selv inden for nogle timer, og det er ganske uskadeligt, hvis man spørger stemmedoktoren.

Hørelsen styrer snakketøjet
Til daglig når støjniveauet er almindeligt, styrer og opretholder vi stemmens balance ved at lytte til os selv. Men når vi er til koncert eller på dansegulvet, hvor larmen er øredøvende, kan vi ikke høre, hvad vi selv siger, og så opstår balladen. Derfor ryger vores stemmer både ud af balance og takt. 

- Slimhinden bliver irriteret, stemmelæberne kan hæve, og så kan stemmen komme til at lyde knasende, indtil den er kommet sig igen. Nogle gange kan stemmelæberne ændre så meget form, at man helt mister stemmen, forklarer Hans Toft-Olsen.

Alkohol gør det værre 
Ved festlige lejligheder ryger der gerne et par fadøl og drinks i halsen. Udover alkoholen sikkert giver os lyst til at skråle endnu mere og højere, er alkoholen ikke god for stemmen.

- Når vi drikker alkohol, dehydrerer vi stemmen, slimhinden og dermed stemmebåndet, forklarer Hans Toft-Olsen.

 

Dagens Gossip