Stenrig norsk oliefond sagsøger BP efter gigantudslip

Den statslige norske fond Oljefondet slæber nu det britiske olieselskab BP for retten med krav om en giganterstatning.

Fonden tabte milliarder af kroner på sine aktier i BP, efter at selskabets boreplatform Deepwater Horizon var årsag til en kæmpe miljøskandale i 2010, hvilket fik aktierne til at styrtdykke.

Oljefondet ønsker ikke at afsløre størrelsen på kravet, men den norske avis Dagbladet skriver, at værdien af fondens BP-aktier faldt med 8,3 milliarder norske kroner i andet kvartal af 2010 som følge af olieudslippet i Den Mexicanske Golf.

- Vi har sammen med andre store amerikanske og europæiske investorer indsendt en stævning til retten i Texas.

- Vi mener, at BP har fejlinformeret om en del forhold knyttet til sikkerheden på sine dybtvandsboringer og sin evne til at sikre disse operationer, og BP har dermed forårsaget skader på miljøet og tab på mange millioner dollar for aktionærerne, siger kommunikationschef i Oljefondet, Thomas Sevang, til Dagbladet.

BP mener ifølge avisen, at søgsmålet er grundløst.

Udslippet i Den Mexicanske Golf var på i alt fem millioner tønder olie, og olien bredte sig over et område på 3200 kvadratkilometer, hvilket gjorde det til det største udslip i USA's historie.

BP har kæmpet en lang kamp i det amerikanske retsvæsen for at begrænse erstatningsudbetalingerne. Men selskabet har allerede udbetalt 42 milliarder dollar i omkostninger og erstatning i kølvandet på olieudslippet.

Den norske oliefond er verdens største pengetank. Den rundede i november en værdi på over 6000 milliarder norske kroner. Fremtiden for væksten i fonden er dog blevet mere uvis, efter at olieprisen på få måneder er blevet halveret.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip