Stjålne Novo-produkter sælges på dopingbørser

Selv om flere Novo Nordisk-produkter er receptpligtige over hele verden, er den danske medicinalgigants varer frit til salg på en lang række illegale, internationale dopingbørser.

Det viser en gennemgang af salgscentralerne på internettet for de illegale dopingbørser, som Politiken har lavet, og det drejer sig blandt andet om produkter såsom insulin og væksthormonpræparatet Norditropin.

Mindst 45 af børserne markedsfører Novos produkter. Enkelte af de ulovlige hjemmesider - som Steroids 4 Me - kalder sig endda "officiel forhandler" af firmaets medicinprodukter.

- Som virksomhed er vi selvfølgelig bekymret over, at vores produkter bliver solgt ulovligt rundt om på internettet. Det sætter os jo i et dårligt lys at blive forbundet med kriminelle, siger sikkerhedschef Kaj Møller fra Novo Nordisk til Politiken.

Det er stort set umuligt for politi og Skat at få bugt med de illegale hjemmesider, fordi de ofte er registreret på servere i Asien.

I en mail til avisen kalder Rigspolitiet den ulovlige internethandel for "en ny udfordring", men ønsker ikke at forholde sig konkret til Novo Nordisks problem.

Selv om en del af de illegale Novo-varer ifølge Kaj Møller er ren kopimedicin, peger han på, at en god del stammer fra de massive tyverier af især væksthormonpræparatet Norditropin, som der har været gennem årene.

For eksempel stjal tyve inden for få dage i 2008 for 115 millioner kroner af produktet i Gentofte. Og så sent som i maj tilranede kriminelle sig en palle med væksthormoner fra en lastvognstransporter i Brøndby.

- I den sag har vi direkte kunnet se, hvordan produkterne fra tyveriet er blevet afsat rundt omkring. Det virkede temmelig organiseret, de er gået målrettet efter væksthormoner, siger Kaj Møller.

Mens væksthormon primært øger fedtforbrændingen og styrker sener og muskler, har insulin en muskelopbyggende effekt.

Produkterne fra Novo Nordisk er i særdeles høj kurs på det illegale marked, fordi de modsat vanlige sortbørspræparater er fremstillet under kontrollerede forhold, og netop væksthormon og insulin er svært at fremstille på undergrundslaboratorier.

På det sorte marked koster Novos væksthormon op mod det dobbelte af undergrundsprodukterne - cirka 2.000 kroner for en pen á 30 enheder.

/ritzau/

 

Dagens Gossip