Støjberg afviser grænsekritik fra Løkkes udenrigsgransker

Grænsekontrollen er ikke i dansk interesse, lød skudsmålet tidligere på dagen fra ambassadør Peter Taksøe-Jensen, som er blevet pålagt at granske dansk udenrigspolitik af regeringen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er tilhænger af EU-borgernes frie bevægelighed, men afviser, at det skulle være på tide at afvikle den midlertidige grænsekontrol. Den blev mandag forlænget med en måned.

- Jeg er overordnet set meget stor tilhænger af fri bevægelighed i Europa.

- Der er ingen tvivl om, at den har skabt vækst og velstand i Europa. Ligesom den har skabt større forståelse kulturelt landene imellem. Men vi er nødt til at tage bestik af den situation, vi er i, siger Inger Støjberg.

Som ventet forlængede regeringen mandag den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse med yderligere 30 dage indtil 2. juni.

I sidste uge blev der registreret 45 asylansøgere i Danmark, hvilket er det laveste antal asylansøgninger, der er modtaget i løbet af en uge, siden den midlertidige kontrol trådte i kraft 4. januar.

Det samlede antal asylansøgere i 17 uger med grænsekontrol er nu oppe på 3224 personer.

Grænsekontrollen er blandt andet indført med henvisning til, at Sverige har indført id-kontrol. Men det giver Peter Taksøe ikke meget for.

- Jeg har svært ved at forstå, hvordan det kan være, at man lige pludselig skal have besværlighed ved at sejle over Øresund, fordi svenskerne har besluttet sig for det, sagde han tidligere på dagen, da han fremlagde sin redegørelse af dansk udenrigspolitik.

Men sammenholdt med risikoen for at radikaliserede skulle søge mod Europa, er der god grund til at forlænge grænsekontrollen, mener Inger Støjberg.

- Der er et stort flygtninge- og migrantpres på Europa. Men også et pres fra Islamisk Stats side i forhold til at sende terrorister ind over grænsen, og så er grænsekontrol det bedste.

- Overordnet set er jeg altså tilhænger af fri bevægelighed, men i situationen er grænsekontrol det bedste, siger Inger Støjberg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip