Støjberg: Nej til lån og tilskud til familiesammenføring

Skrevet af admin

21/01/2016

Mest læste i dag

Folketinget andenbehandlede torsdag det meget omtalte lovforslag L87, som på en række punkter strammer Danmarks udlændinge- og asylpolitik.

Blandt andet skal flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus fremover vente tre år på familiesammenføring. Samtidig gennemfører regeringen en række administrative stramninger - herunder at flygtninge fremover selv skal betale for at få familien til Danmark.

Og her bliver der ikke nogen undtagelser, fastslår udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Hun mener, det er rimeligt, at flygtningene nu selv må betale for at få familien til Danmark:

- Man kan ikke fortænke mennesker i, at de vil have deres familie til Danmark. Og når man så kommer til Danmark, så hjælper vi med sociale ydelser og andet, hvis der er behov for det.

- Så er det også rimeligt, at man selv betaler for at få familien herop, siger Inger Støjberg efter andenbehandlingen af L87 torsdag.

Det vakte opsigt, da regeringen i efteråret fremsatte forslaget som del af mere end 30 stramninger, der samlet set skulle bringe asyltallet ned. Men faktisk bringer forslaget blot Danmark på niveau med en række af de EU-lande, vi normalt sammenligner os med.

Det viser en gennemgang, som Jyllands-Posten lavede, da forslaget kom frem. Både Norge, Tyskland, Holland og Østrig overlader regningen til flygtningene selv, viste opgørelsen dengang.

I praksis kan det dog blive svært for flygtninge at samle de nødvendige midler sammen til både at betale en flybillet til ægtefællen og til et eller flere børn.

Og opgaven er ikke blevet lettere af, at et flertal på Christiansborg sætter integrationsydelsen ned, så flygtninge modtager færre penge end kontanthjælpsmodtagere.

Men der bliver ikke rokket ved princippet, siger Inger Støjberg. Hun afviser også tanken om at give hjælp til at lånefinansiere transporten:

- Hvis man er kommet til Danmark og gerne vil have sin familie hertil fra en flygtningelejr i Tyrkiet, så må man selv betale for det. Så kan man altid diskutere, om man skulle give en lånemulighed, men omvendt set, så synes jeg egentligt det er ok, at det er noget, man må spare op til.

- Vi må nok også forvente, at der er private organisationer, som kan gå ind og låne dem pengene, siger Inger Støjberg.

/ritzau/