Støjberg tredobler beløbsgrænse i smykkeforslag

Et stærkt udskældt lovforslag om beslaglæggelse af kontanter og værdigenstande fra asylansøgere, ændrer nu indhold.

Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til Ritzau.

- Vi har justeret en lille smule på lovforslaget, forklarer hun og uddyber:

- Der har været tvivl om, hvorvidt man kunne få lov til at beholde eksempelvis sin vielsesring. Og selvfølgelig kan man beholde en helt almindelig vielsesring, når man kommer til Danmark, og det har jeg ønsket at præcisere, forklarer Inger Støjberg.

Ændringen består blandt andet i, at kontantbeløb eller værdien af medbragte genstande skal overstige 10.000 kroner, før det kan komme på tale at beslaglægge dem til dækning af udgifterne til ansøgernes ophold.

Tidligere havde forslaget en beløbsgrænse på 3000 kroner.

Også ifølge det nye forslag kan værdifulde genstande tages i bevaring, som det hedder. Men personlige brugsgenstande, såsom ure og mobiltelefoner, og genstande med en særlig affektionsværdi vil i udgangspunktet være undtaget.

- Der bliver kun taget værdigenstande i bevaring, hvis de har en mindre personlig betydning for asylansøgeren og samtidig en høj økonomisk værdi, forklarer Inger Støjberg.

Spørgsmål: Hvem afgør, hvor stor personlig betydning en værdigenstand har? Er det op til asylansøgeren selv at bestemme det?

- Ja, for man skal tale ærligt til myndighederne, og derfor vil en asylansøger, der står foran at få ophold i Danmark som udgangspunkt altid være ærlig i sådan en situation, forklarer ministeren.

Hun ønsker ikke at konkretisere, hvilke genstande der kan blive inddraget af myndighederne.

- Det vil altid komme an på en vurdering ud fra den konkrete situation, man står i. For mig er det vigtige, at hvis man kommer hertil med en helt almindelig vielsesring eller smykker, man har fået af sine forældre, så skal man selvfølgelig beholde dem, siger Støjberg.

Ifølge hende vil smykker "i alt overvejende grad" være undtaget fra beslaglæggelse.

- Der kan være tilfælde, hvor man har investeret i noget for nylig, der har en meget, meget høj værdi. Men i praksis så tror jeg simpelthen ikke, at det her bliver et problem, siger ministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip