Støjberg uenig med Thorning: Pres på Europa er for stort

Regeringen har kørt tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i stilling til posten som FN's næste flygtningehøjkommissær.

Og som led i bestræbelserne på at blive sat i spidsen for UNHCR, understregede Thorning i sit første interview, at hun mener, at Europa "har kapaciteten til at håndtere" de forventeligt op mod en halv million flygtninge og migranter, der er kommet til Europa på kort tid.

Men den udlægning deler integrationsminister Inger Støjberg ikke helt.

Spørgsmål: Inger Støjberg, er du enig med Helle Thorning-Schmidt i, at Europa kan håndtere presset?

- Jeg mener, at presset mod Europa er meget stort, og også for stort, siger hun.

- Derfor er det vigtigt, at vi får sat skub i de aftaler, vi har indgået i EU om eksempelvis hotspots, så vi kan få delt flygtninge og migranter fra hinanden, at der kommer gang i hjemsendelserne, og at der bliver øget hjælp i nærområderne, siger hun.

Spørgsmål: Men er du enig i, at Europa kan håndtere situationen med omkring en halv million mennesker?

- Presset mod Europa er enormt stort, og det vil komme til at forandre Europa, hvis vi ser så stort et ryk-ind, siger integrationsministeren.

Den tidligere danske statsminister er blandt en række kandidater til den højt profilerede FN-stilling, og i den anledning blev ansøgerne af NGO-netværket ICVA i sidste måned bedt om at besvare fem nøglespørgsmål, hvilket Thorning og tre andre kandidater gjorde.

Kampen om den eftertragtede toppost i FN-systemet er på vej ind i den afgørende fase, hvor feltet af ansøgere skal snævres ind, inden FN-toppen beslutter sig for den nye flygtningehøjkommissær, der skal besætte posten til næste år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip