Støjberg: Vigtigt med en nødbremse ved grænserne

admin

425 uger siden

|

20/05/2016

Dagens topnyheder

Europa skal have en nødbremse, hvis landene overvældes af asylansøgere fra lande med visumfri adgang til EU-landene.

Det er grunden, til at EU på et ministermøde fredag ventes at godkende regler, der gør det nemmere at suspendere visumfrihed for rejsende fra lande, der normalt har det.

- Jeg forventer ikke, at vi kommer til at bruge den. Men det er nødvendigt, at vi har en nødbremse, siger Danmarks udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V).

Forslaget kom på banen for kun to uger siden sammen med planer om at give visumfrihed til Tyrkiet som led i flygtningeaftalen fra marts.

Også Georgien, Kosovo og Ukraine står på tærsklen til samme adgang, og i alt dækker de fire aftaler 125 millioner mennesker. Heraf har dog kun en brøkdel de biometriske pas, som reglerne kræver.

- Det er selvsagt, at jo flere lande, der får visumfrihed til EU, jo større grund er der til, at man har en nødbremse, siger Inger Støjberg.

I forvejen har mange lande på Balkan og i Nord- og Sydamerika samt enkelte asiatiske stater fået visumfrihed. Og det har hidtil været svært for EU at trække den status tilbage.

Med de nye regler kan visumfrihed fratages i en "kortere periode", hvis et land oplever en pludselig stigning i asylansøgere eller rejsende, der bliver for længe.

For eksempel har det bekymret EU, at 66.000 albanere sidste år søgte asyl - selv om næsten ingen udsigt til at få det.

Den kommende tyrkiske adgang er dog stadig usikker. Landet opfylder endnu ikke alle 72 krav, og især den tyrkiske terrorlovgivning splitter Tyrkiets regering og EU.

- Det er noget, Tyrkiet skal have fuldstændig styr på, før de får visumfrihed i Europa, siger Inger Støjberg, som også håber på et fint forhold til landet.

- Vi bliver nødt til at samarbejde med Tyrkiet, hvis vi skal have styr på de ydre grænser, siger ministeren om Tyrkiets indsats på flygtningeområdet.

/ritzau/