Støjberg vil hugge bremsen i for asylansøgere

Integrationsminister Inger Støjberg (V) er klar til at præsentere regeringens planer for, hvordan det skal blive mindre attraktivt for verdens flygtninge at søge asyl i Danmark.

Det sker ved et kort pressemøde, et såkaldt doorstep, klokken 11 onsdag.

Her ventes ministeren samtidig at kunne offentliggøre et blåt flertal for aftalen. Dermed vil de fire blå partier, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative, i givet fald præsentere deres første store indbyrdes aftale efter valget.

Det sker efter nogle dage, hvor uenigheden om, hvem der skal have posten som formand for Folketinget, har fyldt medierne. Her har Liberal Alliance kæmpet for at få topskattelettelser til gengæld for at pege på Pia Kjærsgaard (DF). Det har Venstre og DF dog blankt afvist.

Den forventede aftale onsdag kan dermed bruges til at vise sammenhold og handlekraft i blå blok.

Regeringen har bebudet, at den vil indføre en ny integrationsydelse på SU-niveau for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte og personer, der har været i Danmark i mindre end syv år ud af de seneste otte år.

Det skal være muligt at få en sprogbonus og forsørgertillæg. Størrelsen på bonussen er ifølge Ritzaus oplysninger en af de ting, som fortsat mangler at blive forhandlet på plads. Det ventes at ske onsdag formiddag.

Regeringen vil gerne genindføre optjeningsprincippet for flygtninges modtagelse af børnecheck, børnetilskud og folkepension, fremgår det af regeringsgrundlaget.

Derudover vil regeringen til efteråret indføre nye og fleksible regler for familiesammenføring.

- Det vil for eksempel betyde, at kravene strammes for de udlændinge, der har ringere forudsætninger for at blive integreret i det danske samfund, står der i regeringsgrundlaget.

- Vi vil også stille nye og skærpede krav til udlændinge, der ønsker permanent ophold og dansk statsborgerskab, hedder det videre.

Samtidig skal det være umuligt at opnå permanent ophold i Danmark uden at kunne tale dansk og være i arbejde.

Regeringens mål er at reducere de samlede udgifter på udlændingeområdet med mindst en milliard kroner årligt.

Fredag ventes regeringen at fremsætte lovforslaget med de nye regler i Folketinget, så det kan blive førstebehandlet. Hvis der som forventet lander en aftale onsdag formiddag, kan regeringen fremsætte forslaget i vished om, at det også vil blive vedtaget efter sommerferien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip