Støjbergs stramninger får kun få indvandrere i job

283.

Så mange mennesker vil komme i job på grund af en lavere integrationsydelse, viser regeringens egne tal, der skal sættes i relation til, at tusindvis af mennesker bliver direkte påvirket af ændringen.

Det skriver Berlingske.

Nye tal, som Udlændinge- og Integrationsministeriet har udleveret til avisen, viser, at blot 283 flere vil komme i job i 2016, selv om 21.000 vil få en lavere ydelse.

I 2017 vil 19.500 personer blive ramt af integrationsydelsen, mens beskæftigelsen kun ventes at stige med 437 personer. I 2018 vil 291 komme i arbejde, selvom 11.600 rammes af den lave ydelse.

Regeringen agter at udvide den såkaldte integrationsydelse, så den ikke kun gælder for nytilkomne flygtninge, men også for personer, der allerede bor i Danmark.

Med ændringen vil personer, som er på kontanthjælp og har boet i landet i mindre end syv ud af de seneste otte år, opleve, at deres månedlige ydelse bliver sat markant ned - for nogle vil den blive næsten halveret.

Ydelsen, som i langt overvejende grad vil ramme indvandrere, har været under hård beskydning for at skubbe folk ud i fattigdom.

Det er dog blevet pure afvist af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), som flere gange har understreget, at den lave ydelse tværtimod vil "få flere ud på arbejdsmarkedet".

Ifølge de nye tal vil kun få personer dog komme i arbejde, og det får organisationer og politikere til at angribe Inger Støjberg.

Den radikale integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, kalder det "grotesk og falsk markedsføring", mens Socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen stempler det som "trist".

Forskningsdirektør i SFI Torben Tranæs anser beskæftigelsestallene for lavere end forventet, og Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den borgerlige tænketank, Cepos, kalder det en "meget beskeden jobeffekt".

Inger Støjberg siger dog, at man ikke kan se på beskæftigelsestallene alene.

- Vi har indført et moderne kontanthjælpsloft, ligesom vi næste år agter at lette skatten for de små arbejdsindkomster. De initiativer trækker alle i den rigtige retning, og derfor mener jeg, at tallene vil blive højere, siger hun til Berlingske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip