Større bøder skal sende raske patienter hjem fra sygehuse

Alt for mange patienter, der er færdige med deres behandling på sygehusene, må til tider ligge i ugevis, før de bliver udskrevet. Det sker, fordi kommunerne ikke sørger for at have de fornødne pleje- og behandlingstilbud klar til dem.

Det mener sundhedsminister Sophie Løhde (V), der derfor vil sætte taksten for at huse færdigbehandlede patienter gevaldigt i vejret, så de kommuner, der ikke får sendt deres borgere hjem fra sygehusene, skal betale et væsentligt højere beløb til regionerne.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi hører ofte, at de medicinske sygehusafdelinger i perioder er overfyldte og ikke har plads nok til patienterne, som derfor må tage til takke med en sengeplads på gangen, siger Sophie Løhde i pressemeddelelsen.

- Men samtidig kan vi se, at der ligger patienter i sengene, som er færdige med deres behandling og bare venter på at komme hjem. Det er ærlig talt tosset og spild af sundhedsvæsnets ressourcer, siger sundhedsministeren.

Hvert år er der ifølge ministeriet omkring 40.000 såkaldte færdigbehandlingsdage i sundhedsvæsnet.

For at give kommunerne et økonomisk incitament til hurtigere at tage imod deres egne borgere vil ministeren skrue gevaldigt op for taksten.

I dag er taksten på 1976 kroner per dag for hver færdigbehandlet patient, men fremover vil kommunerne skulle betale 3952 kroner de to første dage en patient, der er færdig med sin behandling, er indlagt og 5928 kroner de øvrige dage.

Berlingske skriver, at der blandt sundhedsøkonomer er en forventning om, at de højere bøder vil have en effekt.

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi og -politik, siger, at de nuværende takster med stor sandsynlighed har betydet, at det ofte er billigere for kommunen at bruge sygehuset som midlertidig stue, indtil der opstår en ledig plads på et plejehjem, end det er at udbygge plejehjemmene til at have flere pladser.

- Jeg tror, at de markant højere takster vil rokke ved det regnestykke og motivere kommunerne til at tage patienterne hjem tidligere end i dag, siger han til Berlingske.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip