Stoltenberg er bange for ulykker og misforståelser

admin

|

02/12/2014

Dagens topnyheder

Ruslands og Nato-landenes optrappede militære aktiviteter udgør en potentiel fare for, at noget kan gå galt, advarer Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i forbindelse med Natos udenrigsministermøde tirsdag i Bruxelles.

Stoltenbergs advarsel kommer som svar på den russiske viceforsvarsminister Aleksej Mesjkovs anklager mandag om, at Nato selv "destabiliserer" Europa ved blandt andet at holde "endeløse militære øvelser og sende fly, der er i stand til at bære atomvåben, til de baltiske lande".

Stoltenberg står fast på, at det er Rusland, der er den aggressive i konflikten.

- Alle de tiltag, vi gennemfører, har forsvarsformål. Alt, hvad Nato gør, ligger inden for rammerne af vores internationale forpligtelser, siger Stoltenberg.

Men han medgiver samtidig, at den øgede militære aktivitet i regionen i sig selv udgør en fare.

- Jeg er selvfølgelig enig i, at en situation, hvor vi har øget militær tilstedeværelse nær grænserne, flere hurtige øvelser og mere militæraktivitet øger faren for ulykker og misforståelser og for, at vi mister kontrollen med situationen.

Jens Stoltenberg nævner specifikt, at der i år har været flere end 400 episoder, hvor Nato-fly har måttet på vingerne som reaktion på russiske flyvninger tæt på eller i Nato-landes luftrum. Blandt andet nær Danmark.

- Problemet ligger ikke bare i antallet, men i hvordan det foregår. De flyver ofte aggressivt, uden transpondere (radiosendere, der kan identificere flyet over for andre, red.), uden at kommunikere med de civile luftfartsmyndigheder og uden at registrere flyveplaner.

- Vi er nødt til at være i kontakt, så vi kan opnå mere gennemsigtighed og forudsigelighed, siger Stoltenberg.

Den danske udenrigsminister har ikke meget til overs for de russiske beskyldninger om Natos ansvar for at destabilisere Europa.

- Jeg tror enhver, der har fulgt udviklingen de sidste 10 måneder, er klar over, at det forholder sig stik modsat. Uanset hvor mange gange Putin (Ruslands præsident, red.) siger det modsatte, bliver det jo ikke sandt af den grund, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/