Stoltenberg: Ny Afghanistan-mission bliver klar i 2015

Den nye Nato-mission i Afghanistan, Resolute Support, der skal træne og rådgive landets sikkerhedsstyrker til at håndtere situationen i det plagede land, når vestlige kamptropper trækker sig ud, bliver klar til 1. januar.

Det bekræfter Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde i Bruxelles mandag.

Det har vist sig vanskeligt at skaffe mandskab nok til Resolute Support, som skal bestå af en styrke på i alt 12.000 Nato-soldater, og USA overvejer derfor ifølge Reuters at stille med op mod 1000 mand ekstra.

Ekstra USA-soldater til Resolute Support betegnes som en "overgangsløsning", indtil andre Nato-lande lever op til deres løfter om at sende soldater - eller styrken ikke længere er nødvendig i Afghanistan.

Men Stoltenberg kommenterer ikke USA's overvejelser om ekstra styrker.

- Jeg hilser det velkomment, at USA har stillet soldater til rådighed. Det giver os mulighed for at iværksætte missionen 1. januar. Den bliver en kombination af store bidrag fra USA samt bidrag fra andre allierede og partnere, siger Stoltenberg.

Tyskland, Tyrkiet, Storbritannien og Danmark har meldt sig klar til at bidrage. Danmark sender 150-160 mand. De skal betjene tre transporthelikoptere, træne officerer nær Kabul, udføre stabsfunktioner i hovedstaden og passe på de øvrige danske soldater.

Stoltenberg medgiver, at sikkerhedssituationen i Afghanistan stadig er yderst skrøbelig - som det kom til udtryk, da Taliban for nylig indtog Camp Bastion-basen og først efter tre dage blev drevet ud igen af afghanske sikkerhedsstyrker.

Over 4600 medlemmer af Afghanistans sikkerhedsstyrker er allerede dræbt i år.

- Vi har set, at Taliban stadig er i stand til at kæmpe, men de er meget mindre i stand til at indtage og holde områder, siger Stoltenberg, der selv besøgte landet for nogle uger siden.

- Jeg var meget imponeret. Jeg så en meget stærk, veltrænet sikkerhedsstyrke, der tæller 350.000 mand. Jeg er sikker på, de også kan klare de udfordringer, de kommer til at møde næste år. Nato vil være der med substantiel støtte, siger generalsekretæren.

Natos kampstyrker, Isaf, som på et tidspunkt var oppe på 130.000 mand, forlader formelt Afghanistan ved udgangen af 2014. Det sker efter 13 års krig mod Taliban og dets allierede al-Qaeda.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip