Stoltenberg: Vemodigt at forlade norsk politik

Det var en stolt, men også vemodig Jens Stoltenberg, som fredag mødte pressen i Oslo for første gang efter udnævnelsen som kommende generalsekretær i Nato.

Jens Stoltenberg meddeler på et pressemøde, at han efter udnævnelsen nu vil træde tilbage som leder af Arbeiderpartiet, hvor han har været partiformand i 12 år.

- Det er en vemodig følelse at forlade Arbeiderpartiet, men jeg ser frem til min nye opgave som generalsekretær for Nato.

- Arbeiderpartiet har været en vigtig del af mit liv nærmest hver eneste dag, siden jeg meldte mig ind som 14-årig. Men der er en tid for alt, og jeg har følt, at tiden er kommet til at sige ja til en anden stor udfordring, siger Stoltenberg på et pressemøde i Oslo.

Jens Stoltenberg har været leder af Arbeiderpartiet siden 2002, og han har i to omgange været norsk statsminister.

Stoltenberg afløser Anders Fogh Rasmussen som generalsekretær i Nato den 1. oktober, og han ser frem til sit nye job.

- Nato har været afgørende for medlemslandenes sikkerhed gennem flere årtier. Det er en vigtig alliance, som har vist sin betydning - ikke mindst i de seneste uger med de dramatiske begivenheder, som har fundet sted i Ukraine og på Krim, siger han.

På et efterfølgende fælles pressemøde med Norges statsminister, Erna Solberg, understreger Jens Stoltenberg, at Natos opgave også fremover vil være både at håndtere kriser rundt om i verden og sikre medlemslandenes kollektive forsvar.

- Der stilles nogle gange spørgsmålstegn ved Natos berettigelse efter den kolde krigs afslutning.

- Men når vi ser, hvordan militær magt bruges på Krim til at ændre landegrænser, er det en brutal påmindelse om, hvor vigtig Nato er, siger Stoltenberg med henvisning til Ruslands annektering af Krim-halvøen.

Jens Stoltenberg hørte første gang i januar, at USA og Tyskland ønskede ham som ny Nato-generalsekretær.

- I starten sagde jeg ikke ja, men jeg sagde heller ikke nej. Det var den almindelige opfattelse, at når det var en dansker, der var generalsekretær, så var det svært at se, at det skulle blive en nordmand næste gang, siger Stoltenberg.

Alligevel har Jens Stoltenberg nu fået alle 28 Natolandes opbakning til at sætte sig i spidsen for Nato, når Anders Fogh Rasmussens mandat udløber.

/ritzau/

 

Dagens Gossip