Stoltenberg: Vi kommer til at vinde over terroren

Selv om det kommer til at tage tid, vil vi vinde over terroren.

Sådan siger den tidligere norske statsminister Jens Stoltenberg til mindegudstjenesten over ofrene for Anders Behring Breiviks angreb.

- Terror skal bekæmpes med politi, efterretningsarbejde og militær. Men terror skal også bekæmpes med værdier, sagde han ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

- Det vil tage tid, men vi kommer til at vinde, for vores værdier er overlegne. Frihed er bedre end ufrihed, tolerance er bedre end intolerance, og respekt for liv er bedre end foragt for liv, sagde Stoltenberg, der i dag er generalsekretær for Nato.

Fredag markerer nordmændene, at det er fem år siden, at Breivik angreb Norge.

Med en bilbombe på 950 kilo sprængte Breivik huller i seks ministerier i Oslo, hvorefter højreekstremisten forklædt som politimand skød mod unge fra Arbeiderpartiets Ungdomsforbund, der var samlet til sommerlejr på øen Utøya.

I løbet af knap tre timer mistede 77 livet i det værste angreb mod Norge i nyere tid. 69 af dem på Utøya.

Ifølge Breivik blev angrebet udført i "nødværge" for at redde Norge og Europa fra islam. Under mindetalen nævnte Stoltenberg angrebene i Bruxelles, Orlando, Paris, Nice, Ankara, Kabul og Bagdad.

Også statsminister Erna Solberg udtrykte sympati med ofrene for sidste uges angreb i Nice.

- Terroristernes ideologier er forskellige, men de taler samme sprog, sagde hun fredag formiddag foran de ministerier, der blev ramt af bomben.

- Våben og vold er deres midler. Terror kan kun bekæmpes ved, at vi tilbyder en bedre verden. Vi skal styrke det, som samler, for terroristerne dyrker det, som splitter, sagde hun.

Tiden lindrer savnet, men den heler ikke alle sår, sagde hun.

- Hvad er fem år for den, som har mistet det umistelige?, spurgte hun.

Også Stoltenberg sagde, at terroren havde skabt sår, som aldrig vil hele.

- Vi hædrer de dræbte ved at stå fast på mere demokrati og mere åbenhed, sagde han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip