Stopfyldt Englandsfærge har sejlet for sidste gang

Den sidste Englandsbåd er med passagerer fyldt til bristepunktet sejlet fra havnen i Harwich til Esbjerg, hvortil den ankom mandag klokken 13.

Ruten har eksisteret i 139 år siden 1875, da Esbjerg Havn åbnede. Et stærkt faldende passagertal og nye miljøregler har fået DFDS Seaways til at sløjfe ruten.

Ifølge kommunikationschef i DFDS, Gert Jakobsen, har beslutningen medført et væld af henvendelser fra trofaste passagerer.

- Vi har fået en strøm af breve fra folk både i England og Danmark, som beklager, at ruten lukkes. Mange har barndomsminder fra turen og har brugt forbindelsen igennem 40 år og mere endnu, siger han.

Ifølge Gert Jakobsen er der heller ingen i DFDS, der er glade for, at selskabet har set sig nødsaget til at lukke forbindelsen.

- Den er tæt forbundet også med DFDS' historie. Den åbnede ganske få år efter, at DFDS blev etableret og indgår i bevidstheden som en fast del af vores historie.

- Men verden forandrer sig, og det gør trafikstrømmene også, og vi er selvfølgelig nødt til at forandre os med dem og de forhold, der gælder i dag, siger han.

Passagertallet er gået fra 300.000 om året til 80.000, fordi det toldfrie salg blev afskaffet, men også på grund af den voksende konkurrence fra lavprisfly.

Kommunikationschefen fortæller, at den sidste tur med Englandsbåden ikke markeres på nogen særlig måde fra DFDS' side. For "det er ikke en dag, der skal fejres". Men færgen er til gengæld totalt fyldt.

- Der er rigtig mange, der har ønsket at komme med på den sidste tur. Vi kunne ikke sige ja til alle, så der har løbende været mange, der har ønsket at sejle med over, inden den lukkede.

- Dansk Færgehistorisk Selskab har blandt andet været med over, siger Gert Jakobsen.

Der findes stadig rene fragtruter mellem Storbritannien og Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip