Stor forskel på de bedste og dårligste autostole

Der er fortsat god grund til at se sig for, når familiens yngste skal have ny autostol. For selv om udviklingen mod mere sikre stole gennem årene er gået den rigtige vej, er der stadig stor forskel på markedets bedste og værste stole. Det viser efterårets store test af i alt 17 autostole, FDM har foretaget.

- Man må ikke gå på kompromis, når det gælder autostole og børns sikkerhed i bilen. Heldigvis bliver kvaliteten af markedets bedste stole stadig bedre, men som vores seneste test også viser, falder mange også igennem. Ikke mindst i forhold til sikkerhed og fund af skadelige stoffer. Det er et problem for forbrugerne, at forskellen på de bedste og dårligste stole er så stor, og mange autostole viser sig langt fra at være så sikre, som de giver sig indtryk af, siger FDMs biltekniske redaktør Søren W. Rasmussen.

Skal man købe autostol, er det derfor en god idé at sætte sig ind i de forskellige stoles egenskaber ved at læse tests som FDMs. Lige så vigtigt er det, at man sikrer sig, at barnet passer til stolen, og at stolen passer til bilen. FDM anbefaler derfor, at man afprøver autostolen i bilen inden køb.

- Vigtigst er det dog, at autostolen er monteret korrekt i bilen, inden barnet spændes fast, og at barnet også er spændt korrekt fast, hvis stolen skal yde den nødvendige beskyttelse, fortæller Søren W. Rasmussen.

At autostole de senere år er blevet stadig mere sikre skyldes i høj grad den såkaldte Isofix-montering, der via små beslag nemt forankrer stolen til bilen i stedet for at blive holdt fast af en trepunktssele. Fra 1. november skal alle nye bilmodeller udstyres med Isofix som standard, hvis de skal typegodkendes, og fra 2014 bliver det ikke længere tilladt at sælge nye biler uden de omtalte beslag.

 

 

Dagens Gossip