Stor undersøgelse: Mentorordning gavner udsatte unge

Det kan være en stor hjælp for udsatte unge at få tilknyttet en mentor. Det viser en stor undersøgelse, som Arbejdsmarkedsstyrelsen har foretaget blandt 2593 unge mellem 18 og 30 år fra 13 jobcentre, skriver avisen.dk.

Det er første gang, at en undersøgelse dokumenterer, at en mentorordning gavner udsatte unge.

Blandt den halvdel af gruppen, der fik mentorstøtte, steg andelen i uddannelse med 30 procent og andelen i arbejde med 40 procent.

- Det er en revolution i form af, at der er noget, der faktisk kan virke, siger økonomiprofessor Michael Svarrer fra Aarhus Universitet til avisen.dk.

Han har været med til at lave en Rambøll-evaluering af undersøgelsen og siger, at det er første gang, man kan dokumentere, at en metode kan flytte gruppen af unge, der er meget langt fra arbejdsmarkedet.

- Det spektakulære ligger i, at forsøget dokumenterer, at mentorer har en effekt i at flytte unge, der er langt fra uddannelse og arbejde. Den effekt har vi ledt efter længe, siger Michael Svarrer.

I rene tal er revolutionen lille, for efter et år med mentorstøtte er 16 procent af de unge i uddannelse, mod 12 procent af gruppen af unge uden mentor.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) er meget tilfreds med resultatet af forsøget. Han var socialminister for 15 år siden, og indrømmer, at der ligesom dengang er en stor mangel på faktuel viden om, hvad der fungerer for udsatte unge.

- Derfor er jeg begejstret over de her små procentstigninger. Fordi der er ikke så mange andre eksempler på, at vi har formået at bryde den negative sociale arv, siger Henrik Dam Kristensen til Avisen.dk.

Men der kommer hverken en pose penge eller en lov, der pålægger kommunerne at bruge mentorer, siger ministeren.

/ritzau/

.

Dagens Gossip