Storbanker taber stort på Genan

Problemerne genbrugsvirksomheden Genan forplanter sig i bankregnskaberne. Det erfarer finans.dk og FinansWatch.

De massive problemer i den kriseramte genbrugsvirksomhed får nu en stribe banker til at nedskrive værdien af virksomhedens gæld på omkring 1,5 milliarder kroner markant, skriver Finans.

Nedskrivningerne rammer SEB, Handelsbanken, FIH Erhvervsbank og Danske Bank. Ifølge FinansWatch' oplysninger har Finanstilsynet været inde over sagen og dikteret, at bankerne håndterer sagen "konservativt".

Oversat til almindeligt dansk betyder det, at den usikrede gæld skal nedskrives markant.

Endnu har kun Handelsbanken og SEB afleveret regnskab for tredje kvartal, hvor kollapset i Genan blev afsløret i en række artikler.

Handelsbankens regnskab viste dog en eksplosiv stigning i nedskrivningerne på udlån i Danmark, som i tredje kvartal lå på 142 millioner kroner. I andet kvartal var de danske kredittab kun på 20 millioner kroner.

Handelsbanken har omkring 110 millioner kroner i klemme i Genan, og ifølge FinansWatch' oplysninger skyldes hovedparten af de danske nedskrivninger i netop Genan.

Administrerende direktør for Handelsbanken Danmark, Lars Moesgaard, vil hverken af- eller bekræfte oplysningerne.

- Vi går aldrig ind og kommenterer på det enkelte kundeforhold, så jeg kan ikke komme det nærmere, end at stigningen primært drejer sig om nedskrivninger på et enkelt erhvervsengagement, siger Lars Moesgaard til finans.dk

Jyllands-Posten har afsløret, at Genan i årevis har sminket sine regnskaber med blandt andet interne handler og forkerte værdiansættelser.

Derudover har virksomhedens stifter og mangeårige ubestridte leder, Bent A. Nielsen, holdt et kæmpe aktionærlån på flere hundrede millioner kroner skjult for pensionskassen PKA. PKA har overtaget Bent A. Nielsens aktiepost på 52 procent i Genan.

PKA har investeret godt en milliard kroner i Genan og har foreløbigt bogført et tab på over 800 millioner kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip