Storbritannien bruger udskældt dansk Eritrea-rapport

01/04/2015 00:56

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Kritikken af den danske Eritrea-rapport er endnu ikke forstummet, da de britiske myndigheder netop har udgivet to nye vejledninger stærkt inspireret af den omstridte rapport fra Udlændingestyrelsen, som tidligere har vakt voldsom debat.

Danmark medvirker til at tegne et misvisende billede af Eritrea, som i yderste konsekvens kan grundlægge en udvikling, hvor Europa sender tusinder af eritreiske asylansøgere tilbage til det diktatur, de er flygtet fra.

Sådan lyder kritikken fra internationale eksperter, skriver Berlingske onsdag.

De britiske vejledninger har den danske rapports konklusioner som grundstruktur, og rapporten nævnes mindst 48 gange i de to rapporter.

- De danske konklusioner cirkulerer i den internationale offentlighed, og de bruges som kildegrundlag til at verificere påstande, der i virkeligheden slet ikke er dokumentation for, siger Kjetil Tronvoll, norsk professor og anerkendt for sit kendskab til Eritrea, til Berlingske.

De to britiske rapporter er vejledninger i, hvordan asylsager fra Eritrea skal behandles. De handler blandt andet om Eritreas nationaltjeneste, som ifølge FN er tidsubestemt slavearbejde og forbundet med overgreb.

Ved at nedtone konsekvenserne af illegal udrejse og unddragelse af værnepligt kan de britiske myndigheder med et snuptag afskære størstedelen af den massive flygtningestrøm, lyder det.

Den danske rapport var oprindeligt grundlaget for en ny, strammere praksis over for flygtninge fra Eritrea, men efter voldsom international kritik af rapporten, og efter at to centrale embedsmænd undsagde den, blev stramningen taget af bordet.

Udlændingestyrelsen har læst de britiske rapporter og oplyser, at de indgår i grundlaget for asylsagsbehandlingen. I dag får så godt som samtlige ansøgere fra Eritrea asyl i Danmark.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har ikke ønsket at kommentere sagen over for Berlingske.

/ritzau/