Store skattelettelser på vej til de rigeste i Norge

Mens nordmænd med en gennemsnitsindtægt får omkring 1600 kroner i skattelettelse til næste år, er de klart størst vindere i forbindelse med den norske finanslov 2015 dem, som tjener over to millioner norske kroner om året.

Ifølge finanslovforslaget for næste år vil personer med en indtægt på under 150.000 kroner få en skattelettelse på 500 kroner, skriver NRK. Dem, som tjener over to millioner kroner, skal betale 38.400 kroner mindre i skat.

- Dem med højeste lønninger får de største skattelettelser målt i kroner, men dem med de laveste lønninger får de største skattelettelser målt i procent, siger den norske finansminister, Siv Jensen, fra Fremskrittspartiet i en tale til det norske parlament Stortinget.

Samtidig foreslår den norske regering at hæve grænsen med 7500 kroner for, hvornår man skal betale topskat. Det vil betyde, at 37.000 færre nordmænd skal betale topskat til næste år, lyder det fra Siv Jensen.

Sosialistisk Venstreparti raser over den norske regerings forslag til statsbudgettet og mener, at det er et målrettet angreb mod samfundets svageste.

- Budgettet er en pegefinger fra velstående politikere, som siger, at hvis du er syg eller har mistet dit arbejde, kan du bare takke dig selv. Det er grimt at se på.

- Finansministeren siger, at hun har været gravid med det her statsbudget i ni måneder. Det viser sig at være et statsbudget, som kun en mor kan elske, siger finansordfører Snorre Valen fra Sosialistisk Venstreparti til nyhedsbureauet NTB.

I finanslovforslaget vil den norske regering bruge 164 milliarder kroner fra Norges oliefond, som er på over 5000 milliarder kroner. Det er tre procent mere end sidste år, og det er første gang, at summen ifølge NRK overstiger 150 milliarder kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip